The Prisoner
[ Etusivu | Jaksot | Tietoa & Triviaa | Tausta | Linkit ]

"I am not a number, I am a free man!"
"The object of The Prisoner was to create a feeling of unrest about life today... Laws will not change the personal convictions and predjudices of anyone... If The Prisoner has a special message it is simply that we are all prisoners and cannot escape from our personal form of captivity." -- Patrick McGoohan

The Prisoner on 17-osainen irlantilaisjuurisen näyttelijän Patrick McGoohanin luoma surrealistinen ja scifivaikutteinen trilleri, joka rikkoi käytännössä kaikki aikansa perinteiset televisiosarjojen ja elokuvien säännöt. Vaikka se tuotettiin ja esitettiin vuosina 1966-1968, herättää se yli 30 vuoden jälkeen edelleen väittelyitä tulkinnoistaan, ja erityisesti kaikkien aikojen kiistellyimpiin kuuluvasta lopustaan. McGoohan näytteli itse pääosan, toimi sarjan tuottajana, ja vielä kirjoitti ja ohjasi useita keskeisimmistä jaksoista.

The Prisoner kertoo nimettömästä liikaa tietävästä salaisesta agentista, joka palveluksesta erottuaan joutuu salaperäiseen paikkaan nimeltään Kylä (The Village), jonka asukkaita kutsutaan nimien sijasta numeroilla. Sarja on hyvin ainutlaatuinen, sen omaleimaista tunnelmaa kuvaa paranoia, surrealismi ja jopa psykedelia, eikä sitä edelleenkään juuri pysty vertaamaan mihinkään muuhun TV-sarjaan tai elokuvaan.

Päivitykset


Nämä sivut on tarkoitettu pieneksi tieto- ja triviapaketiksi niille, joita sarja sattuu kiinnostamaan. Tarkemmat analyysit, merkityksien hakemiset ja media-arkistot löytyvät muualta. Sivut rakennettiin SubTV:n esittäessä sarjaa alkuvuodesta 2002, ja niitä päivitettiin jonkin verran vuoden 2004 uusintojen aikana.


Sami-Pekka Haavisto, sph@iki.fi, 2002