Babylon 5
[ Jaksot | Tausta | Lajit | Henkilöt | Kuvaa ja ääntä | Tuotanto | Huumoria | Sanastoa | #babylon5.fi | Linkit ]
Sanastoa
Yleisiä termejä

arc
Katso juonikaari.
CGI (Computer Generated Images)
Termi, jolla viitataan tietokonegrafiikalla toteutettuihin erikoisefekteihin tai taustoihin.
cliffhanger
Jakson loppuminen "kesken", erittäin jännittävään tai mielenkiintoiseen tilanteeseen. Tuotantokausien vaihteessa on kauden päätösjaksossa yleensä keskimääräistä suurempi, ns. season cliffhanger, jonka yksi tarkoitus on saada televisiokanavat hankkimaan myös seuraava tuotantokausi.
convention, con
Alan harrastajien kokoontuminen, jonne yleensä hankitaan alan ammattilaisia (kirjoittajia, näyttelijöitä) vieraiksi. Suomen suurin scifi-convention on parittomina vuosina (poikkeuksena Millennium Finncon vuonna 2000) järjestettävä Finncon, joka on kuitenkin todella, todella pieni verrattuna maailman coneihin. Finncon 1999 järjestetään elokuussa Turussa.
Emmy
Televisiomaailman "Oscar". Pohjois-Amerikan televisiotaiteen ja -tieteen akatemia ATAS jakaa vuosittain yli 70 Emmyä televisiosarjoille ja -näyttelijöille.
EPDN (Executive Producer Douglas Netter)
Babylon 5 -jakson loppuessa ensimmäinen ruudulle ilmestyvä teksti. Fanipiireissä jossain määrin vakiintunut ilmaus siitä, miten jatkon odottaminen kutkuttavaan tilanteeseen voi olla vaikeaa.
fandom
Jonkin asian ympärille kehittynyt fanipiiri sekä fanikulttuuri.
FAQ (Frequently Asked Questions)
Lista jostakin asiasta useimmin kysytyistä kysymyksistä vastauksineen. Suomalainen Babylon 5 -FAQ.
foreshadowing, ennakointi
Termille "foreshadowing" on vaikea löytää sopivaa suomenkielistä vastinetta. Sillä tarkoitetaan yleensä hienovaraista, joskus vähemmän hienovaraista, tuleviin tapahtumiin viittaamista, tai niiden ennakointia ja ennustamista.
GEOS Rating (Global Episode Opinion Survey)
Internetissä pyörivä äänestys, jossa voi ilmaista oman mielipiteensä noin 30 eri tieteissarjan jaksoista. Jaksojen saamien äänien keskiarvo muodostaa sen GEOS Ratingin. Katso myös P5 Rating.
Hugo
Scifi-maailman "Oscar". Vuosittain yli kymmenessä kategoriassa jaettava palkinto eri scifin osa-alueilla kunnostautuneille teoksille ja henkilöille.
JMS (J. Michael Straczynski)
Mies Babylon 5:n takana. Sarjan luoja, käsikirjoittaja ja johtava tuottaja. Lisätietoa.
juonikaari (engl. story arc)
Suunnitelmallinen juonirakennelma, jolla on selkeä alku, sekä loppu jota kohti edetään. Tyypillisissä saippuasarjoissa juonen etenemistä ei yleensä ole suunniteltu kovinkaan huolellisesti, vaan tarinaa kehitellään sitä mukaa kuin kuvataankin. Babylon 5:n viisivuotinen venymätön tarina (eli juonikaari) oli huolellisesti suunniteltu jo ennen kuin sarja oli tuotannossa.
kausi
Katso tuotantokausi.
kumiankka
Katso Sinclairin ankka.
Narn Bat Squad, NBS
Kuvitteellinen mailoin aseistautunut narnilauma, jota käytetään tehokeinona nettikirjoituksissa. Lisätietoa.
off-format -jakso
(engl. off-format = kaavasta poikkeava) Totutusta kerronnan kaavasta poikkeava jakso tai elokuva, jossa yleensä joko näkökulma tai toteutus poikkeaa huomattavasti normaalista. Esimerkiksi uutislähetyksen muodossa oleva Babylon 5 -jakso And Now For a Word, tai reaaliajassa yhtenä ainoana kohtauksena tapahtuva elokuva Rope.
P5 Rating
Internetissä pyörivä Poll 5 -äänestys, jossa kuka tahansa voi lähettää oman 0-10 arvosanansa jokaiselle näkemälleen Babylon 5 -jaksolle. Kaikkien arvosanojen keskiarvo muodostaa P5 Ratingin, joka antaa varsin hyvän kuvan siitä, kuinka paljon keskimääräinen äänetäjä jaksosta yleisesti ottaen pitää. Katso myös GEOS Rating.
PTEN Consortium (Primetime Entertainment Network)
Pohjoisamerikkalaisten paikalliskanavien yhteenliittymä. PTEN oli Babylon 5:n "koti" neljän ensimmäisen kauden ajan, kunnes lakkasi olemasta neljännen kauden esityksen alkuvaiheessa loppuvuodesta 1997. Tämän jälkeen sarja muutti TNT:lle.
SAG (Screen Actors Guild)
Pohjois-Amerikan näyttelijöiden oikeuksia valvova kilta, joka mm. määrää missä tapauksissa näyttelijän nimi on laitettava alku- tai lopputeksteihin.
Sinclairin ankka (Sinclair's D*ck)
Jo sarjan ensimmäisen esityskauden pyöriessä Yhdysvalloissa netissä kehittyi JMS:n postaukseen pohjaten käsite Sinclair's Duck. Tämän jälkeen Babylon 5 -piireissä on osoitettu paikoin jopa sairaalloista kiinnostusta kumiankkoja kohtaan. Lisätietoa.
spoilata
Pilata toisen katselunautinto kertomalla tulevia tapahtumia, katso spoileri.
spoileri
(engl. spoil = pilata) Pitempikestoista tarinaa seuratessa tulevista tapahtumista tai juonikäänteistä kuuleminen voi pilata katselunautintoa tuntuvasti, joten tulevia paljastavaa materiaalia kutsutaan spoilereiksi. Tarinaa seuratessa (oli kyseessä kirja, elokuva tai TV-sarja) on spoilereiden välttäminen lähes aina erittäin suositeltavaa. Kunkin jakson tai elokuvan näkee ensimmäistä kertaa vain yhden kerran, joten jos silloin on ollut spoilaantuneena juonikäänteistä tai paljastuksista, ei koskaan saa tietää miltä olisi tuntunut jos ei olisi tiennyt...
spoo
Babylon 5 -universumissa ruokalajina suuren suosion saavuttanut pieni eläin. Lisätietoa.
stock footage
Kohtauksien välissä näytettävät, usein toiseen paikkaan siirtymisestä informoivat lyhyet maisemakuvat, jotka toistuvat jaksosta toiseen usein samanlaisina. Esimerkiksi Babylon 5:n ulkokuvat tai planeettanäkymät.
teaseri (engl. teaser)
(engl. tease = härnätä) TV-sarjoissa alkuintroa ja -tekstejä edeltävä osuus. Usein myös elokuvissa pikainen, traileria lyhyempi ennakkoväläys.
TNT (Turner Network Television)
Yhdysvaltojen suurin kaapelikanava. Mahdollisti Babylon 5:n viidennen ja viimeisen kauden tarjoamalla sarjalle uuden "kodin". Tilasi ja tuotti neljä Babylon 5 -televisioelokuvaa, ja antoi mahdollisuuden pilottielokuvan uudistamiseen. Kannattaa huomata, että Babylon 5:stä puhuttaessa TNT tarkoittaa aina amerikkalaista kanavaa, jota ei saa näkymään Atlantin tällä puolen millään tunnetulla keinolla. Suomessa satelliitilta tai kaapelissa näkyvä klassikkoelokuviin keskittynyt TNT on täysin eri kanava, vaikkakin sukua jenkkikaimalleen. Katso myös PTEN.
traileri (engl. trailer)
(engl. trail = vetää perässään) Lyhyt ennakkomainos TV-sarjasta tai sarjan jaksosta, tai parin minuutin mittainen ennakkomainos elokuvasta. Katso myös teaseri.
tuotantokausi (amer.engl. season, brit.engl. series)
Pohjois-Amerikassa kaikkia televisiosarjoja tuotettaan kausittain. Yksi tuotantokausi tarkoittaa yhden vuoden koko jaksotuotantoa. Käytännössä televisiokanavat ostavat maailmanlaajuisesti sarjojen esitysoikeuksia aina kausittain. Tyypillinen amerikkalaisen TV-sarjan kausi on 20-26 jaksoa, Babylon 5:n kaikki viisi kautta ovat 22-jaksoisia. Brittiläisten sarjojen kaudet puolestaan ovat vain noin 6-10 -jaksoisia.
Usenet
Jo toistakymmentä vuotta käytössä olleet Internetin ilmoitustaulun kaltaiset keskustelualueet. JMS itse on osallistunut Usenetissä käytävään keskusteluun jo vuodesta 1993.
WHAM
Onomatopoeettinen ilmaisu, joka voisi kuvata esimerkiksi lekan osumista takaraivoon. Raju eteneminen juonessa, tai usein myös juonikäänne, paljastus tai tapahtuma, joka onnistuu täysin yllättämään. Babylon 5:ssä suurelle juonelle merkittävimpiä jaksoja kutsutaan usein WHAM-jaksoiksi.
 
Katso myös

Spoo FAQ
Sinclairin ankka
Narn Bat Squad