Babylon 5
[ Jaksot | Tausta | Lajit | Henkilöt | Kuvaa ja ääntä | Tuotanto | Huumoria | Sanastoa | #babylon5.fi | Linkit ]
Suositeltavin osoite näille sivuille viittaamiseen on http://www.iki.fi/sph/b5/
Tuoreimmat päivitykset

[18.7.2008] Babylon 5 DVD FAQ
- [30.10.2004] Sarjan DVD-julkaisu suomeksi tekstitettynä tiedossa!
- Ensimmäisen kauden DVD-paketin arvostelu

[6.4.2024] Babylon 5 -rebootin tilanteesta päivitys
[2.3.2024] Babylon 5: The Road Home katsottavissa HBO Maxissa
[19.7.2023] Babylon 5 -Blu-Ray julkaistaan joulukuussa
[15.6.2023] Babylon 5 -animaatioelokuvan traileri julkaistu
[3.5.2023] Babylon 5 -animaatioelokuva julkistettu
[3.9.2022] Uusi tarkemmin määrittelemätön Babylon 5 -projekti julkaistaan 2023
[4.2.2022] Babylon 5 -rebootin status, uudet B5-kommenttiraidat
[27.9.2021] Varietyn mukaan Babylon 5 -reboot suunnitteilla
[29.1.2021] Babylon 5:n remasterointi teräväpiirtona
[22.1.2021] Mira Furlan on kuollut
[23.7.2019] JMS:n omaelämäkerta julkaistu
[17.3.2019] Larry DiTillio on kuollut
[29.6.2018] Harlan Ellison on kuollut
[17.8.2017] 20 vuotta Babylon 5:n alkamisesta Suomen TV:ssä
[26.7.2017] Babylon 5 -ohjelmaa Worldconissa
[18.6.2017] Stephen Furst on kuollut
[14.5.2017] Douglas Netter on kuollut
[24.11.2016] Ron Thornton on kuollut
[28.7.2016] Jerry Doyle on kuollut
[3.3.2015] JMS:n uusi projekti Sense8 kesäkuussa Netflixissä
[7.8.2014] JMS puhuu mahdollisesta B5-elokuvasta
[26.1.2014] B5 20v: 20 vuotta Babylon 5:n avausjaksosta
[29.5.2013] Ylen Rele-blogi muistelee Babylon 5:n suomalaista faniyhteisöä
[29.5.2013] B5 20v: Kaksituntinen B5-juhlareunion Phoenixin ComiConissa
[27.5.2013] B5 20v: JMS paljasti Sinclairin lähdön todellisen syyn
[22.2.2013] Babylon 5 täyttää 20 vuotta
[6.4.2024] Babylon 5 -rebootin tilanteesta päivitys

JMS mainitsee lyhyen päivityksen B5-rebootin tilanteesta ensi viikolla julkaistavassa Inverse-lehdessä Harlan Ellisonin tuotantoa koskevassa haastattelussa. Verkkosivulla on julkaistu lyhyt ennakkonosto haastattelusta.

‚ÄúIt‚Äôs just been a matter of time and obstacles. We were going to go with the CW originally, then Warner got it back. Then, we were going to take it out to the market, but then the Discovery purchase happened and that put us on ice for a while. Then, okay, that got all cleared up. And then the strike hits. After that, right as they were literally prepared to send it out the door, the rumor about a merger between Warner and Paramount happened. So, finally, it went out to buyers about two weeks ago. We‚Äôre waiting on word from those who have been sent the pilot script. One has said no, but the rest are all still in process. There‚Äôs interest from the rest of them. So, we will see where it goes.‚ÄĚ

Mikään televisiosarjamuotoiseen Babylon 5:een liittyvä asia ei voi tapahtua ilman Warnerin osallisuutta, sillä Warner omistaa sarjan oikeudet. Tiivistettynä, rebootin piti alunperin mennä Warnerin osaomistamalle The CW -kanavalle, mutta kun Warner/Discovery-yhdistymisen, Hollywoodin lakkojen ja Warner/Paramount-yhdistymisen huhujen vuoksi homma ei ole edennyt, ja nyt sarjaa kaupitellaan jälleen useille tahoille.

 • Inversen etuk√§teisjuttu haastattelusta [Inverse, 4.4.2024]

 • [2.3.2024] Babylon 5: The Road Home katsottavissa HBO Maxissa

  Kesällä DVD:llä ja Blu-Raylla julkaistu animaatioelokuva Babylon 5: The Road Home on ilmestynyt katsottavaksi HBO Max -suoratoistopalveluun myös Suomessa.

  [19.7.2023] Babylon 5 -Blu-Ray julkaistaan joulukuussa

  JMS ilmoitti tänään Facebookissa, että Babylon 5:n kauan odotettu Blu-Ray -julkaisu on tulossa sarjan 30-vuotisjuhlaksi, ja julkaistaan joulukuun viides päivä. Kyseessä pitäisi olla sama alkuperäisen 4:3-kuvasuhteen HD-restaurointi, joka ilmaantui pari vuotta sitten joihinkin streamauspalveluihin (muualla kuin Suomessa), mutta mitään sen tarkempaa tietoa ei ole esimerkiksi siitä, onko mukana oleva pilottielokuva The Gathering myös restauroitu, tai mitä tekstityskieliä on saatavilla. Muita elokuvia tai Crusadea ei ole mukana. JMS ei ole ollut tekemisissä julkaisun kanssa, sillä sarjan kaikki oikeudet ovat Warnerilla. Warner olisi halunnut mukaan kommenttiraitoja, mutta se ei jostain syystä onnistunut.

 • JMS:n ilmoitus [Facebook]

 • [15.6.2023] Babylon 5 -animaatioelokuvan traileri julkaistu

  Babylon 5 -animaatioelokuvan, nimeltään Babylon 5: The Road Home, traileri on julkaistu. Elokuva itse tulee myyntiin digitaalisena versiona, DVD:nä ja blu-rayna (normaali ja 4K UHD) 15.8.2023, mutta ei ainakaan tämän hetken tietojen mukaan ole tulossa suoratoistoon.

  Elokuvassa esiintyvät useimmat sarjan keskeisistä hahmoista, joiden näyttelijät ovat vielä elossa. Jo kuolleiden näyttelijöiden hahmoja on myös mukana uusilla ääninäyttelijöillä.

 • Traileri [Youtube]

 • [3.5.2023] Babylon 5 -animaatioelokuva julkistettu

  JMS kertoi Twitterissä, että pian on tulossa Babylon 5 -animaatioelokuva, jonka tarkempi nimi ja julkaisupäivä kerrotaan viikon päästä. Kyseessä lienee viime vuonna vihjailtu salainen projekti, joka kerrottiin julkaistavan heinäkuun 20. päivä alkavassa San Diegon Comic-Conissa.

 • JMS:n viesti Twitteriss√§ [3.5.2023]
 • The Vergen kooste aiheesta [3.5.2023]

  Puhutun reboot-sarjan kohtalo on edelleen epäselvä. Sarjan piti mahdollisesti mennä eteenpäin The CW -kanavalla tänä vuonna, mutta Yhdysvalloissa alkoi juuri 2.5.2023 käsikirjoittajien lakko, joka jäädyttää kaikki käsikirjoittamista vaativat televisiotuotannot kuukausiksi, ja voi suurella todennäköisyydellä tappaa B5-rebootinkin. Edelliset käsikirjoittajien lakot ovat kestäneet kolme viiteen kuukautta, ja ne kaikki ovat näkyneet televisiosarjojen tuotantokausien lyhenemisinä ja aikataulujen viivästymisinä.

 • [3.9.2022] Uusi tarkemmin m√§√§rittelem√§t√∂n Babylon 5 -projekti julkaistaan 2023

  JMS on Twitterissä kertonut mystisesti "salaisesta" Babylon 5 -projektista, joka on jokin muu kuin reboot-sarja. JMS kertoo, että projekti on valmis, se on hengeltään kaikkein lähimpänä alkuperäistä B5-sarjaa mitä sittemmin on tehty, ja että mukana olivat kaikki vielä elossa olevat sarjan päänäyttelijät. Sen tarkempaa tietoa ei ole, ei edes siitä minkä muotoinen projekti on kyseessä. Huhujen mukaan kyseessä voisi olla kuunnelma.

  Julkaisua saa odottaa vielä hetken, sillä vaikka projekti on valmis se julkaistaan vasta heinäkuussa 2023 San Diegon Comic-Conissa.

  JMS:n viestejä aiheesta Twitterissä:
 • Projekti on tehty ja julkaistaan 2023 [31.8.2022]
 • Kaikki n√§yttelij√§t mukana mutta tarkemman muodon julkistaa joku muu [31.8.2022]
 • Julkaisu vasta Comic-Conissa [31.8.2022]

 • [4.2.2022] Babylon 5 -rebootin status, uudet B5-kommenttiraidat

  Kuukausi sitten uutisoitiin, että Warner ja ViacomCBS harkitsisivat Babylon 5 -rebootin kotikanavan The CW:n myyntiä. Silloin oli vielä epäselvää miten asia vaikuttaisi reboottiin ja muihin kanavan uusiin televisioprojekteihin. Vielä pari viikkoa sitten tilanteeksi kerrottiin, että pilotin käsikirjoitus on toimitettu kanavalle, suunnitelmissa oli kuvata se kevään aikana, ja mahdollisen sarjan tuotanto olisi alkanut kesällä ja esitykset syksyllä.

  Nyt JMS on kertonut, että kanava on miettinyt uusiksi keväällä tuotettavia pilottejaan, eikä B5 ole mukana niissä. Yleensä tämä tarkoittaisi projektin kuolemaa, mutta The CW:n johdosta löytyy pitkän linjan B5-fani, joka lupasi että pilottiin palataan ensi vuonna. Jos siis hyvin käy tämä tarkoittaa vain vuoden viivettä. Jos huonosti käy projekti hautautuu ja unohtuu. Asiaan palataan siis vuonna 2023.

 • B5 CW News [Patreon, 3.2.2022]

  Hieman toisenlaisena uutisena, JMS on viime kuukausina äänittänyt YouTube-kanavalleen muutaman uuden kommenttiraidan ensimmäisen ja toisen kauden B5-jaksoille, mm. Hugo-voittaja The Coming of Shadowsille. Tekijänoikeussyistä videoilla on vain JMS puhumassa, ei itse jaksoa, joten jakso pitää katsoa muista lähteistä kommenttiraitaa kuunnellessa. Kommenttiraidat ovat jaksojen alkuperäisellä nopeudella, eli eurooppalaiselta DVD:ltä tai VHS:ltä katsoessa kommenttiraita etenee videota hitaammin. Asian voi korjata hidastamalla jaksoa tai nopeuttamalla kommenttiraitaa noin 4%. Jos jaksoa katsoo NTSC-versiona, tai vaikka uusia streamauspalveluista löytyviä versioita, ei nopeusongelmaa esiinny.

 • JMS/Synthetic Worlds [Youtube]

 • [27.9.2021] Varietyn mukaan Babylon 5 -reboot suunnitteilla

  Ajan hengen mukaisesti kaikille mahdollisille vanhoille elokuville ja televisiosarjoille suunnitellaan joko jatkoa tai reboottia. Arvostetun ja perinteikkään viihdealan uutisiin keskittyvän Variety-lehden verkkosivujen mukaan Babylon 5:stä olisi suunnitteilla reboot Warnerin ja CBS:n yhteisomistuksessa olevalle The CW -televisiokanavalle. Sarjan alkuperäinen luoja ja primus motor JMS olisi itse mukana kirjoittamassa ja tuottajana, tuotantoyhtiönä olisi alkuperäisenkin sarjan tuottanut Warner Bros. Television.

  Kyseessä ei ole ensimmäinen yritys tuoda Babylon 5 takaisin TV-sarjamuodossa. 2010-luvun alussa Warner oli käynnistelemässä uutta sisällönjakelualustaa omistuksilleen, ja pyysi JMS:ltä B5-reboottia. JMS:llä oli kolme ehtoa osallistumiseen: riittävä budjetti, suora sarjatilaus ilman pilottivaihetta, sekä täysi luova kontrolli. Warner suostui, ja JMS oli suunnittelemassa monilta osin onnistuneen ja kehutun Battlestar Galactican kaltaista reboottia, jossa sarjan perusidea ja lähtöasetelma on otettu alkuperäisestä, mutta itse sarja lähtee nopeasti aivan uusiin suuntiin. Sarjan olisi pitänyt alkaa loppuvuodesta 2012, mutta kun jakelualusta kaatui viime hetkillä kaatui myös sarjaprojekti.

  Koska lokakuussa Suomessakin aloittava HBO Max on ennen kaikkea Warnerin palvelu on todennäköistä, että toteutuessaan sarja tulee katsottavaksi myös sinne. Nykykäytännön mukaan The CW:llä esitettyjen sarjojen kaudet tulevat HBO Maxin valikoimaan noin kuukausi sen jälkeen, kun niiden televisioesitys on loppunut.

  Projektia ei ole missään vielä vahvistettu, ja on täysin mahdollista että sekään ei koskaan toteudu, joten ei kannata innostua tai suuttua vielä liiaksi.

 • 'Babylon 5' Reboot in Development at The CW From Original Series Creator J. Michael Straczynski [Variety, 27.9.2021]

  [Päivitys 28.9.2021] JMS on itse vahvistanut Twitterissä, että projekti on olemassa ja hän on kirjoittamassa käsikirjoitusta pilottiin. JMS vahvisti myös, että samaa tarinaa ei kannata kertoa uudestaan vaan yhdistetään vanhoja elementtejä uusiin ideoihin. On edelleen mahdollista, ettei sarja koskaan toteudu, erityisesti koska projektia tehdään pilotin kautta eikä suoralla sarjatilauksella.
  So we will not be retelling the same story in the same way because of what Heraclitus said about the river. There would be no fun and no surprises. Better to go the way of Westworld or Battlestar Galactica where you take the original elements that are evergreens and put them in a blender with a ton of new, challenging ideas, to create something fresh yet familiar.
 • JMS:n ketju Twitteriss√§ [28.9.2021]

 • [29.1.2021] Babylon 5:n remasterointi ter√§v√§piirtona

  Odottamaton on tapahtunut ja Babylon 5 on vastoin kaikkia odotuksia remasteroitu teräväpiirtoversioksi. Projekti on tehty kaikessa hiljaisuudessa ja siihen on tiettävästi mennyt kuusi vuotta. Lopputulos "Babylon 5 Remastered" on julkaistu tällä viikolla Applen iTunes -kaupassa, Amazonissa sekä amerikkalaisessa HBO Max -palvelussa, mutta valitettavasti se ei vielä ole saatavilla Suomessa.

  Alkuperäiset filminegatiivit on skannattu uudestaan 4K-tarkuudella, värikorjattu ja nyt myös puhdistettu, toisin kuin DVD-versiolle. Koska kaikki efektit ja filmikuvaan lisättyjä efektejä (kuten PPG-laukauksia) sisältävät kohtaukset ovat lopullisessa muodossaan olleet olemassa vain videoresoluutiolla on ne jouduttu skaalaamaan teräväpiirtoon videotarkkuuden lähdemateriaalista, mutta se on tehty tällä kertaa paljon laadukkaammin kuin huonosti hoidetuilla DVD-julkaisuilla. Toisin kuin DVD:t, joiden tekniset ongelmat tulivat isoilta osin efektien kanssa 16:9-kuvasuhteeseen siirtämisestä, on remasteroitu versio alkuperäisten televisioesitysten mukaisessa 4:3-kuvasuhteessa.

  Koska kyseessä on Babylon 5 ei mikään voi mennä kerralla oikein tai helposti. Ainakin kahdesta jaksosta (Babylon Squared ja The Hour of the Wolf) on tällä hetkellä tarjolla versiot, joista puuttuu pari minuuttia. Viallisen version tunnistaa ainakin Amazonin jaksolistauksista helposti, jakson pitäisi olla muutaman sekunnin tarkkuudella yhtä pitkä kuin ympäröivien jaksojen eikä pari minuuttia lyhyempi.

  Amerikkalainen HBO Max on viime vuonna avattu Warner Brosin streamauspalvelu, joka on eri palvelu kuin Suomessa tarjolla oleva HBO Nordic. Hetken tietojen mukaan myös Suomen palvelu oltaisiin muuttamassa HBO Maxiksi loppuvuodesta 2021, mutta nimen ja tekniikka-alustan mahdollinen muuttuminen ei tarkoita mitään sisällöstä, sillä sopimukset sisältöjen lisensoinneista pitää edelleen tehdä jokaisessa maassa erikseen.

  Huhuissa on liikkunut myös Blu-Ray -julkaisu kenties maaliskuussa, mutta tästä ei ole mitään vahvistettua tietoa. On esitetty myös epäilyjä, että fyysistä levyversiota ei enää edes julkaistaisi, koska sarja on nyt saatavilla HBO Maxissa, josta on odotettu Warnerin sisältöjen ensisijaista levityskanavaa.

  Asiasta on kertonut mm. Engadget.

  [22.1.2021] Mira Furlan on kuollut

  Babylon 5:ssä koko sarjan ajan Delenniä näytellyt Mira Furlan on kuollut 65-vuotiaana. Hän kuoli keskiviikkona 20.1.2021 jo jonkin aikaa jatkuneiden terveyshuolien jälkeen.

  Furlan syntyi vuonna 1955 Zagrebissa Jugoslaviassa, nykyisessä Kroatiassa. Kotimaassaan hän teki uraa Kroatian kansallisteatterissa, televisiossa ja elokuvissa, mutta vainot mm. hänen ohjaajamiehensä serbialaisuuden vuoksi saivat heidät pakenemaan Yhdysvaltoihin Jugoslavian hajoamissotien alettua 1990-luvun alussa.

  Furlanin ehkä tunnetuin jugoslavialainen rooli oli vuonna 1985 julkaistussa elokuvassa Isä on työmatkalla (alkuperäisnimi Otac na sluzbenom putu, englanniksi When Father Was Away on Business), joka oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi vuonna 1986.

  Delenn oli Furlanin ensimmäinen rooli Yhdysvalloissa. Lopulta hän oli yksi vain neljästä hahmosta, jotka olivat sarjassa mukana mukana tauotta pilottielokuvasta loppuun asti, ja yksi vain kahdesta hahmosta, jotka olivat sekä pilotissa että finaalijaksossa. JMS käytti mielellään näyttelijöiden omaa taustaa lähteenä Babylon 5:n hahmoille. Furlan tunnistikin vanhan kotimaansa Minbarin sisällissodasta. Myös Furlanin mies Goran Gajic ohjasi sarjaan yhden jakson.

  Babylon 5:n jälkeen Furlanin tunnetuin amerikkalainen rooli lienee Danielle Rousseau TV-sarjassa Lost.

 • Asiasta uutisoi mm. Variety
 • JMS julkaisi Twitteriss√§ muistokirjoituksen

 • [23.7.2019] JMS:n omael√§m√§kerta julkaistu

  Babylon 5:n luojan J. Michael Straczynskin omaelämäkerta Becoming Superman: My Journey From Poverty to Hollywood on julkaistu tänään. Kirja on saatavilla alkuperäisellä englannin kielellä perinteisenä kirjana, e-kirjana ja Peter "Londo" Jurasikin lukemana äänikirjana ainakin verkkokirjakauppa Amazonista.

  Jos ei ole aiemmin Audiblen jäsen voi äänikirjan saada ilmaiseksi liittymällä ilmaiskuukaudeksi ja ottamalla kirjan ilmaiskirjana. Lopettamalla tilauksen ennen kuukauden loppua ei tarvitse maksaa mitään, ja kirjan saa pitää.

 • Kirjaan liittyv√§ JMS:n henkil√∂kuva [New York Times]
 • Kovakantinen kirja [Amazon]
 • E-kirja (Kindle) [Amazon]
 • √Ą√§nikirja (Audible) [Amazon]

 • [17.3.2019] Larry DiTillio on kuollut

  Babylon 5:een toiseksi eniten jaksoja kirjoittanut Lawrence G. "Larry" DiTillio kuoli viikonloppuna 79-vuotiaana. DiTillio kirjoitti sarjaan seitsemän jaksoa ja toimi kahdella ensimmäisellä kaudella story editorina, joka suodatti muiden kirjoittamia käsikirjoituksia sarjaan sopivaan muotoon. Vaikka monet muistavat hänet erityisesti vähemmän mairittelevista jaksoista, kuten TKO ja Knives, oli hänen roolinsa sarjan maailman hahmottelussa merkittävä. JMS:n keskittyessä tarinan kehittelyyn DiTillio teki pienemmässä osassa olevien lajien hahmottelua, sekä hahmokehitystä. JMS ja DiTillio ajautuivat kuitenkin välirikkoon DiTillion yrittäessä kehittää liikaa omaa juttuaan JMS:n universumiin, joten yhteistyö loppui toiseen kauteen. Tämän jälkeen JMS kirjoittikin itse yhtä lukuunottamatta kaikkien jaksojen käsikirjoitukset.

  JMS ja DiTillio tapasivat alunperin 1980-luvun alkupuolella Filmation-animaatiostudiossa, jossa molemmat työskentelivät He-Man -animaatiosarjan kirjoittajina. Heistä tuli erinomaiset ystävykset, jotka työskentelivät useissa projekteissa yhdessä, erityisesti 1980-luvun lopulla Captain Powerissa, jossa suuri osa keskeisestä Babylon 5 -tiimistä oli ensimmäisen kerran yhdessä.

  Babylon 5:n jälkeen DiTilliolla oli tärkeä osa nostamassa Transformersia vaisumman 1990-luvun alun jälkeen uuteen suosioon Beast Wars: Transformers -sarjallaan. Runsaan televisiotyön lisäksi DiTillio kirjoitti myös kehuttua roolipelimateriaalia.

 • JMS muistelee DiTilliota [facebook.com]

 • [29.6.2018] Harlan Ellison on kuollut

  Yksi Babylon 5:n taustapiruista, koko sarjan ajan avustavana konsulttina tittelillä "conceptual consultant" toiminut legendaarinen tieteiskirjailija Harlan Ellison on kuollut 84-vuotiaana. Ellisonia on pidetty yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä tieteiskirjailijoista. Hänet tunnettiin hyvin suorapuheisena, temperamenttisena ja kärttyisänä miehenä, jonka kanssa monet eivät tulleet toimeen, ja joka oli jatkuvasti oikeudessa syyttäen muita ideoidensa varastamisesta. Ellisonin mittava ura alkoi jo 1950-luvulla, ja hän kirjoitti niin novelleja, romaaneja kuin käsikirjoituksiakin, erityisesti scifiä, fantasiaa ja kauhua. Hän voitti kaikki merkittävät genre-kirjallisuuden palkinnot, mukaanlukien peräti kahdeksan ja puoli Hugoa sekä viisi Nebulaa.

  Televisioon hän kirjoitti jaksoja mm. alkuperäiseen 1960-luvun Outer Limitsiin sekä 1980-luvun Twilight Zoneen, jossa hän toimi myös konsulttina. Ellison kirjoitti alkuperäisen Star Trekin usein parhaana pidetyn jakson City on the Edge of Forever. Tyylilleen uskollisena Ellison ajautui lopputuloksesta riitaan sarjan luojan Gene Roddenberryn kanssa, ja vielä 40 vuotta myöhemmin kävi oikeutta studion kanssa jakson korvauksista. Toisessa kuuluisassa oikeusjutussaan Ellison väitti The Terminator -elokuvan kopioineen hänen Outer Limits -jaksoaan. Tappelun jälkeen Ellison sai elokuvan krediitteihin maininnan.

  JMS:lle Ellison oli yksi tärkeimmistä vaikuttajista kirjoittajana. He ystävystyivät JMS:n ollessa vasta aloitteleva kirjoittaja, ja työskentelivät yhdessä myös ennen Babylon 5:ttä Twilight Zonessa. Babylon 5:ssä Ellison toimi yleisenä ideasparraajana ja ohjeisti muita kirjoittajia. Hän ideoi kahden viidennen kauden jakson tarinat. Hänen teki cameon yhdessä jaksossa ja antoi äänensä kahteen jaksoon.

 • Brittilehti The Guardianin muistokirjoitus
 • JMS:n kirjoittama muistotweetti

 • [17.8.2017] 20 vuotta Babylon 5:n alkamisesta Suomen TV:ss√§

  Päivälleen 20 vuotta sitten, sunnuntaina 17.8.1997, Babylon 5:n pilottielokuva The Gathering esitettiin Yle TV2:lla.

  Sarjan ja sen lyhytikäiseksi jääneen spinoffin Crusaden kolmevuotinen taival TV2:ssa oli Suomen fandomissa ainutlaatuinen ajanjakso. Sarja oli Suomessa ensimmäinen, jonka ympärille muodostui hyvin tiivis Internet-yhteisö, joka keskusteli ja spekuloi sarjasta aktiivisesti koko sen esityksen ajan. Internet oli juuri yleistynyt kotitalouksissa, mutta ei ollut vielä Facebookkia, Twitteriä tai Youtubea, jotka ovat laskeneet ihmisten julkaisukynnystä. Kuuminta keskusteluun olivat reaaliaikaisen IRC:n lisäksi ns. uutisryhmät Usenetissä, jonne alkuperäisen avoimen ryhmän ongelmien vuoksi perustettiin myös moderoitu Babylon 5 -ryhmä, poikkeuksellisesti vain rajalliseksi ajaksi. Itse Babylon 5:n päätyttyä 59 ryhmän aktiivia kokoontui yhteiseen tapaamiseen Tampereella lauantaina 8.4.2000, samana iltana kun ensimmäinen Crusade-jakso esitettiin TV2:lla.

  Omasta puolestani voin sanoa, etten ole koskaan ennen enkä sen jälkeenkään ollut mukana yhtä tiiviissä ja hyvähenkisessä faniyhteisössä.
  "Humans form communities, and from that diversity comes a strength no single race can withstand." -- Delenn
  Muutama vuosi sitten jopa Yle noteerasi Babylon 5:n ympärille kokoontuneen yhteisön Rele-blogin kirjoituksessa Klassikkosarja Babylon 5 sai scifi-nörtit sekaisin, jossa myös haastateltiin uutisryhmän päämoderaattoria Henrik "Leopold" Herrasta.

  [26.7.2017] Babylon 5 -ohjelmaa Worldconissa

  Maailman merkittävin tieteiskirjallisuuden tapahtuma, järjestyksessään 75. World Science Fiction Convention eli tunnetummalta nimeltään Worldcon järjestetään Helsingin Messukeskuksessa elokuun toisella viikolla 6.-13.8. Tapahtuman juuret ovat vahvasti kirjallisuudessa, mutta mukana on eri muodoissaan myös muita tieteis- ja fantasiatarinankerrontamuotoja peleistä elokuviin. Tapahtuman osana on myös Hugo-palkintogaala, jossa palkitaan viime vuoden parhaita tieteis- ja fantasiatuotoksia, olivat ne sitten kirjoja, sarjakuvia, elokuvia, taidetta tai vaikkapa podcasteja. Babylon 5 voitti aikanaan vuoden parhaan dramaattisen esityksen Hugon kahtena vuonna peräkkäin jaksoilla The Coming of Shadows ja Severed Dreams, kun elokuvat ja televisiosarjat kilpailivat vielä samassa kategoriassa keskenään, voittaen mm. elokuvat Apollo 13, 12 Monkeys, Toy Story ja Star Trek: First Contact.

  Ohjelmaa on luvassa lähes 900 eri tapahtumaa viiden päivän aikana, eli jokaiselle on jotakin. Luvassa on myös kaksi Babylon 5:ttä sivuavaa tapahtumaa. Lauantaina 12.8. klo 16 on Babylon 5 -fanitapaaminen ja sunnuntaina 13.8. klo 15 Babylon 5 vs. Star Trek -väittelypaneeli. Koko massiivista ohjelmaa voi tutkailla Worldconin ohjelmaoppaasta.

  Tapahtuman luonteesta mittakaavasta johtuen se on kaikkea paitsi ilmainen, toisin kuin vaikkapa Finncon. Koko viikon pääsymaksu aikuisille on 195 euroa, ja päiväliput päivästä riippuen 25-50 euroa.

  Lisätietoja tapahtuman sivulta worldcon.fi.

  [18.6.2017] Stephen Furst on kuollut

  Nämä uutiset eivät sitten ota loppuakseen. Vir Cottoa näytellyt Stephen Furst kuoli perjantaina 16.6.2017 diabeteksen komplikaatioihin 63 vuoden ikäisenä. Hänen isänsä kuoli diabetekseen, ja ylipainoisena Furst oli itsekin kärsinyt diabeteksesta jo pitkään. Kun hänen jalkansa jouduttiin lähes amputoimaan diabeteksen takia vuonna 1996 hän laihdutti noin 40kg. Tämä tapahtui Babylon 5:n kolmannen ja neljännen kauden välillä, mikä näkyy selvästi Virin pienentymisenä kauden vaihtuessa.

  Alunperin koomikkona tunnetun Furstin tunnetuin rooli oli todennäköisesti Kent "Flounder" Dorfman 1970-luvun klassikkokomediassa Animal House (Suomessa Delta-jengi), ja monille Furst olikin aina Flounder. Toinen merkittävä rooli oli 1980-luvun sairaalasarjassa St. Elsewhere (Suomessa Sairaalan syke), jossa hän näytteli viiden kauden ajan tohtori Elliot Axelrodia.

  Näyttelyn lisäksi Furst kunnostautui myös ohjaajana. Babylon 5:stä hän ohjasi kolme jaksoa ja Crusadesta kaksi. Myöhemmin hän ohjasi muutaman käsitteeksi muodostuneista viikon hirviöelokuvista Scifi Channelille.

  [14.5.2017] Douglas Netter on kuollut

  Douglas Netter, yksi Babylon 5:n tuottajista ja tuttu nimi jokaisen jakson lopusta, on kuollut 95 vuoden ikäisenä. Netter oli vanhan koulukunnan diplomaattinen studiomies, joka tunsi studioiden toimintatavat erittäin hyvin, joten rahanpyörityksen lisäksi hänen roolinsa Babylon 5:ssä oli toimia yhteysmiehenä studion ja kanavien kanssa. Ennen Babylon 5:ttä Netter oli tuottamassa lähes sataa elokuvaa. Jo 1960-luvun alussa hän oli mukana saamassa legendaarista seitsemän Oscaria voittanutta Arabian Lawrence (Lawrence of Arabia) -elokuvaa tehdyksi. Vuosina 1970-1975 hän toimi MGM-studion varapääjohtajana.

  Lähteistä riippuen joko kolmannen tai neljännen kauden alussa hän pelasti sarjan henkilökohtaisella lainalla, kun Warnerin paperinpyöritysosasto ei ollut huomannut varata sarjan tuotantoon budjettia vaikka uusi kausi oli tilattu. Netter perusti ja johti Netter Digital -tehosteyhtiötä, joka perustettiin tekemään B5:n erikoistehosteet kolmannen tuotantokauden jälkeen. Netterillä oli myös keskeinen rooli viidennen kauden neuvotteluissa.

  Babylon 5:n ensimmäisellä kaudella Netterin kuvaa käytettiin Maan presidentin Luis Santiagon kuvana. Häntä myös yritettiin menestyksettä saada kameran eteen ensimmäisen kauden jaksossa Survivors, jossa presidentti vieraili asemalla.

  [24.11.2016] Ron Thornton on kuollut

  Surullinen vuosi 2016 jatkuu. Tietokonetehosteiden uranuurtaja, Babylon 5:n visuaalisesta ilmeestä hyvin pitkälle vastannut Ron Thornton on kuollut maksan pettämiseen 59 vuoden ikäisenä. Thorntonin ansioksi lasketaan tietokoneistettujen tehosteiden tuominen televisiotuotantoihin.

  Synnyinmaassaan Englannissa Thornton työskenteli legendaaristen tieteissarjojen Doctor Who, Blake's 7 ja Tripods parissa. Muutettuaan Amerikkaan hänen kädenjälkeään oli mm. elokuvassa Spaceballs. Tietokonetehosteisiin Thornton tutustui työskennellessään vuonna 1987 JMS:n kirjoittamassa televisiosarjassa Captain Power and the Soldiers of the Future, mutta ei silloin vielä innostunut karusta teknologiasta, joka ei vielä mahdollistanut esimerkiksi pintatekstuureja. Muutama vuosi myöhemmin teknologia oli kehittynyt ja Thornton näki sen potentiaalin.

  Ron Thorntonin merkitys Babylon 5:lle oli suuri. Hän perusti sarjan tehosteet ensimmäisen kolmen kauden ajan tuottaneen Foundation Imaging -yrityksen, ja hänen efektidemonsa oli tärkeä tekijä, että sarja yleensä saatiin myytyä Warnerille. Sillä näytettiin, että tehosteet voidaan tehdä tietokoneilla mallien sijasta, ja niin voi säästää kolmanneksen budjetista. Thornton suunnitteli monia sarjan aluksia, sekä itse Babylon 5 -aseman.

  Thornton voitti Emmyn Babylon 5:n pilottielokuva The Gatheringin tehosteista vuonna 1993 ja oli myöhemmin ehdolla myös Star Trek: Voyagerin, Buffy the Vampire Slayerin ja Superfiren jaksoista.

  Ron Thornton, Emmy-Winning Visual Effects Guru on 'Babylon 5,' Dies at 59 [The Hollywood Reporter]

  [28.7.2016] Jerry Doyle on kuollut

  Babylon 5:n kirous ennen aikojaan kuolleiden näyttelijöiden kanssa jatkuu. Michael Garibaldia näytellyt Jerry Doyle on kuollut kotonaan Las Vegasissa 60 vuoden ikäisenä. Kuolinsyytä ei ole kerrottu.

  [Päivitys 5.9.2016] The Wrapin tietojen mukaan Jerry Doylen kuolinsyy oli Garibaldin hahmon huomioiden melko ironisesti krooninen alkoholismi.

  Doyle eli kirjavaa elämää. Ennen näyttelijän uraansa hän toimi mm. lentäjänä ja pörssimeklarina. Näyttelijänä hän aloitteli vielä nimellä Gerard T. Doyle vuonna 1987 Bruce Willisistä tähden tehneessä sarjassa Moonlighting (Konnankoukkuja kahdelle), josta sai pienen roolin, koska muistutti ulkoisesti huomattavasti Willisiä. Babylon 5:ssä Doyle oli yksi neljästä näyttelijästä, jotka olivat mukana tauotta pilotista koko sarjan loppuun. Garibaldi on hahmo, joka esiintyy useammassa jaksossa kuin kukaan muu. Babylon 5:n jälkeen Doyle yritti menestyksettä vaaleissa Yhdysvaltain Edustajainhuoneeseen republikaanisen puolueen edustajana, ja löysi lopulta menestyksekkään valtakunnallisen uran räväkkäpuheisena radiojuontajana ja poliittisena kommentaattorina.

  JMS:n kirjoittama lyhyt muistokirjoitus [epictimes.com]

  [3.3.2015] JMS:n uusi projekti Sense8 kesäkuussa Netflixissä

  JMS:n paluu televisiosarjojen pariin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen, Wachowskien (Matrix-trilogia, Cloud Atlas, Jupiter Ascending) kanssa yhteistyössä Netflixille tuotettu 10 jakson tieteissarja Sense8 saapuu Netflixiin katseltavaksi perjantaina 5.6.2015. Netflixin normaalien käytäntöjen mukaan tämän pitäisi tarkoittaa, että sarja on katseltavissa kokonaisuudessaan heti julkaisupäivänä ympäri maailman, eli myös Suomen Netflixissä.

  [7.8.2014] JMS puhuu mahdollisesta B5-elokuvasta

  Vuonna 2008 petyttyään halvalla tuotetun DVD-julkaisu Babylon 5: The Lost Talesin laatuun JMS kertoi, ettei enää suostu tekemään pienen budjetin Babylon 5 -projekteja. Viimeisen vuosikymmenen aikana saadut meriitit (mm. Thor- ja Changeling-elokuvat sekä lukuisat korkean profiilin sarjakuvaprojektit) ovat selvästi luoneet itseluottamusta, sillä toissa viikonloppuna San Diegon Comic Conissa JMS kertoi aikovansa käsikirjoittaa Babylon 5 -elokuvan, joka vaatisi noin sadan-kahdensadan miljoonan dollarin budjetin. JMS aikoo tarjota Babylon 5:n tuottaneelle Warner Brosille mahdollisuutta olla mukana, mutta jos Warner kieltäytyy aikoo JMS rahoittaa ja tuottaa sen oman studionsa, Studio JMS:n, voimin. Warner omistaa kaikki muut Babylon 5:n oikeudet paitsi elokuvaoikeudet, jotka omistaa JMS, joten elokuva on mahdollista tehdä ilman Warnerin osallistumista.

  Käsikirjoitus olisi tarkoitus saada kuntoon ensi vuoden aikana jolloin tuotanto voisi alkaa 2016, mikä tarkoittaisi todennäköisesti aikaisintaan vuoden 2017 ensi-iltaa. Mitään tietoa sisällöstä ei ole. Vaikka reboot-sanaa on väläytelty, kyseessä tuskin on alkuperäisen tarinan uudelleentulkintaa, varsinkin kun JMS mainitsi mahdollisuudesta käyttää tuttuja näyttelijöitä vanhoissa hahmoissaan.

  [Lisäys 11.8.2014] Babylon 5:n vahvuus on rakentaa tarinaa laajemmassa mittakaavassa, ja se ei toimisi alkuunkaan parin tunnin mittaisessa elokuvassa. Sen sijaan sarjoissa ja kirjoissa on viitattu moniin pienempiin tarinoihin, joita ei ole koskaan kerrottu. JMS on myös dokumentoinut B5-universumia vuosimiljoonan verran (aikajana on julkaistu aikanaan Babylon 5 -lehdessä), todennäköisesti elokuvaksi sopivamman kokoisia kertomuksia löytyy helposti. Suosittu teoria aiheeksi voisi olla telepaattisota. Yksi aiemmista kaatuneista elokuvaprojekteista olisi ollut siitä, ja ehkä siksi siitä ei ole koskaan laajemmin kerrottu edes muutoin Psi Corpsia ja Besteriä käsitelleessä kirjatrilogiassa.

  On täysin mahdollista, ettei projektista koskaan enää kuulu mitään, se on yleisin kohtalo Hollywoodissa julkistetuille elokuvaprojekteille. Babylon 5 -elokuvaa on yritetty useamman kerran aiemminkin, mutta projektit ovat kaatuneet syystä tai toisesta.

  Lähteet:
 • http://www.tvwise.co.uk/2014/08/babylon-5-movie-eyes-2016-production-start/
 • http://freebabylon5.com/babylon-5-movie-details/

  Seuraava JMS:n julkaistava elokuva- tai televisioprojekti on Wachowskien (mm. Matrix-trilogia) kanssa yhteistyössä Netflixille tuotettu tieteissarja Sense8, jota on kuvattu tämän kesän aikana. Sarja ilmestyy Netflixiin jossain vaiheessa ensi vuonna.

 • [26.1.2014] B5 20v: 20 vuotta Babylon 5:n avausjaksosta

  Tänään, sunnuntaina 26.1.2014, tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun Babylon 5:n sarjan avausjakso Midnight on the Firing Line esitettiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa, lähes vuosi pilottielokuvan jälkeen. Viimeisen vajaan vuoden aikana on fanitapahtumissa ympäri Yhdysvaltoja muisteltu Babylon 5:ttä lukuisissa sarjan näyttelijöiden kokoontumisisssa.

  Useimmat vanhat sarjat pyörivät USAn lukuisilla televisiokanavilla loputtomina uusintoina, mutta erinäisistä Warner Brosin sisäisistä syistä johtuen B5:ttä ei ole esitetty yli kymmeneen vuoteen, joten sarja ei ole juurikaan saanut uusia faneja.

  Pieni ajatusleikki, joka antaa hieman aikaperspektiiviä ainakin meille 1970-luvulla syntyneille scifin ystäville: Babylon 5 on nyt yhtä vanha sarja kuin alkuperäinen Star Trek oli kun sitä esitettiin 1980-luvulla vasta perustetulla Kolmoskanavalla.

  [29.5.2013] Ylen Rele-blogi muistelee Babylon 5:n suomalaista faniyhteisöä

  Babylon 5:n tehosta ja merkityksestä kertoo se, että vuosien jälkeenkin siitä riittää edelleen keskustelua, osin varmasti sarjan juhlavuoden voimalla. Ylen Rele-blogissa muisteltiin äskettäin Babylon 5:n poikkeuksellisen aktiivista faniyhteisöä, erityisesti sen hyvin ainutlaatuista vain kaksi vuotta olemassa ollutta moderoitua usenet-keskusteluryhmää (jonka moderaattoreihin myöskin tämän sivun ylläpito kuului), sekä haastateltiin ryhmän vetäjää ja Suomen B5-faniscenen ehkäpä näkyvintä hahmoa, Varjojen paratiisin ylläpitäjää Henrik "Leopold" Herrasta.

 • Klassikkosarja Babylon 5 sai scifi-n√∂rtit sekaisin

 • [29.5.2013] B5 20v: Kaksituntinen B5-juhlareunion Phoenixin ComiConissa


  Viikonloppuna järjestetyn Phoenixin ComiConin yksi vetonauloista oli Babylon 5:n 20-vuotisjuhlallisuudet. Tapahtumassa järjestettiin sarjan näyttelijöiden kaksituntinen reunion, jossa JMS, sekä kaikki paikalla olleet 13 sarjan näyttelijää muistelivat sarjaa suurella lämmöllä. Mukana olivat (esittelyjärjestyksessä):
  • Jason Carter (Marcus Cole)
  • Stephen Furst (Vir Cotto)
  • Tracy Scoggins (Elizabeth Lochley)
  • Julie Caitlin Brown (Na'Toth)
  • Robin Atkin Downes (Byron)
  • Bill Mumy (Lennier)
  • Walter Koenig (Alfred Bester)
  • Claudia Christian (Susan Ivanova)
  • Mira Furlan (Delenn)
  • Peter Jurasik (Londo Mollari)
  • Jerry Doyle (Michael Garibaldi)
  • Andrea Thompson (Talia Winters)
  • Patricia Tallman (Lyta Alexander)
  • J. Michael Straczynski (The Great Maker)
  Työkiireiden vuoksi Bruce Boxleitner (John Sheridan) joutui osallistumaan vain videotervehdyksen muodossa. Keskustelu löytyy kokonaisuudessaan YouTubesta: Osa 1 [29:39] ja Osa 2 [81:10]

  [Päivitys 1.6.2013] Ykkösosan linkki vaihdettu korjattuun versioon, alkuperäisessä oli paikoin pahoja ääniongelmia.

  [27.5.2013] B5 20v: JMS paljasti Sinclairin lähdön todellisen syyn

  Phoenixin ComiConissa kysymyssessioon osallistunut JMS paljasti vihdoinkin, lähes 19 vuoden jälkeen, todellisen syyn, miksi Michael O'Haren näyttelemä komentaja Sinclair poistui sarjasta ensimmäisen kauden jälkeen. Virallisesti esitetyt selitykset ovat aina korostaneet, että kyseessä eivät olleet potkut, vaan yhteisymmärryksessä tehty ratkaisu, joka todettiin kaikille osapuolille parhaaksi. JMS kertoi O'Haren kärsineen vakavista mielenterveysongelmista, joiden vuoksi hänen työskentelynsä oli vaikeaa. JMS tarjoutui jopa keskeyttämään sarjan tekemisen siksi aikaa, että O'Haren lääkitys saataisiin kuntoon, mutta O'Hare kieltäytyi muiden ihmisten työpaikkojen vuoksi.

  O'Hare pyysi JMS:ää pitämään todellisen syyn salassa niin kauan kuin hän elää. JMS piti lupauksensa, ja O'Haren kuoltua viime syksynä kertoi nyt totuuden.

  JMS sivusi puheenvuorossaan myös muita jo kuolleita B5:n näyttelijöitä.

  [22.2.2013] Babylon 5 täyttää 20 vuotta

  Tänään on kulunut päivälleen 20 vuotta siitä, kun Babylon 5:n pilottielokuva The Gathering esitettiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran PTEN-yhtymän kanavilla 22.2.1993. Itse sarja ei kuitenkaan alkanut heti, vaan vasta lähes vuoden tauon jälkeen 26.1.1994. Suomessa sarjaa saatiin odottaa televisioon muutama vuosi elokuuhun 1997 asti, mutta ainakin pilottielokuva löytyi videovuokraamoista aiemminkin.

   

  Uutisarkisto (47 uutista)

   
  Pikalinkit

  Suomalainen FAQ
  Crusade FAQ
  sfnet.viestinta.tv.babylon5
  Uutisryhmän arkisto

  Katso myös

  B5-televisioelokuvat
  Crusade ja sen kohtalo
  Näin Crusade jatkuisi

  Babylon 5

  Krediitit
  Babylon 5 kuvina

  Palaute

  Kommentit, ehdotukset, korjaukset ja kaikki muukin palaute mailitse osoitteeseen sph@iki.fi, tai livenä IRC:ssä Cartagialle.

   

  Babylon 5, the Babylon 5 logo, all publicity photos, images, videos and sounds from the series are copyright © and trademark ™ 1992-1998, PTN Consortium, a dividion of Time-Warner Entertainment.

  [Best Viewed With Any Browser] [Valid HTML 4.0!] [Free speech online]