Babylon 5
[ Jaksot | Tausta | Lajit | Henkilöt | Kuvaa ja ääntä | Tuotanto | Huumoria | Sanastoa | #babylon5.fi | Linkit ]
Suositeltavin osoite näille sivuille viittaamiseen on http://www.iki.fi/sph/b5/
Tuoreimmat päivitykset

[18.7.2008] Babylon 5 DVD FAQ
- [30.10.2004] Sarjan DVD-julkaisu suomeksi tekstitettynä tiedossa!
- Ensimmäisen kauden DVD-paketin arvostelu

[23.7.2019] JMS:n omaelämäkerta julkaistu
[17.3.2019] Larry DiTillio on kuollut
[29.6.2018] Harlan Ellison on kuollut
[17.8.2017] 20 vuotta Babylon 5:n alkamisesta Suomen TV:ssä
[26.7.2017] Babylon 5 -ohjelmaa Worldconissa
[18.6.2017] Stephen Furst on kuollut
[14.5.2017] Douglas Netter on kuollut
[24.11.2016] Ron Thornton on kuollut
[28.7.2016] Jerry Doyle on kuollut
[3.3.2015] JMS:n uusi projekti Sense8 kesäkuussa Netflixissä
[7.8.2014] JMS puhuu mahdollisesta B5-elokuvasta
[26.1.2014] B5 20v: 20 vuotta Babylon 5:n avausjaksosta
[29.5.2013] Ylen Rele-blogi muistelee Babylon 5:n suomalaista faniyhteisöä
[29.5.2013] B5 20v: Kaksituntinen B5-juhlareunion Phoenixin ComiConissa
[27.5.2013] B5 20v: JMS paljasti Sinclairin lähdön todellisen syyn
[22.2.2013] Babylon 5 täyttää 20 vuotta
[29.9.2012] Michael O'Hare on kuollut
[28.5.2011] Jeff Conaway on kuollut
[11.4.2011] MTV3 esittää Babylon 5: The Lost Talesin 21.4.2011
[18.7.2008] B5:n suomalaiset DVD-julkaisut jatkuvat
[18.7.2008] JMS lopettaa B5-projektit toistaiseksi

[23.7.2019] JMS:n omaelämäkerta julkaistu

Babylon 5:n luojan J. Michael Straczynskin omaelämäkerta Becoming Superman: My Journey From Poverty to Hollywood on julkaistu tänään. Kirja on saatavilla alkuperäisellä englannin kielellä perinteisenä kirjana, e-kirjana ja Peter "Londo" Jurasikin lukemana äänikirjana ainakin verkkokirjakauppa Amazonista.

Jos ei ole aiemmin Audiblen jäsen voi äänikirjan saada ilmaiseksi liittymällä ilmaiskuukaudeksi ja ottamalla kirjan ilmaiskirjana. Lopettamalla tilauksen ennen kuukauden loppua ei tarvitse maksaa mitään, ja kirjan saa pitää.

 • Kirjaan liittyvä JMS:n henkilökuva [New York Times]
 • Kovakantinen kirja [Amazon]
 • E-kirja (Kindle) [Amazon]
 • Äänikirja (Audible) [Amazon]

 • [17.3.2019] Larry DiTillio on kuollut

  Babylon 5:een toiseksi eniten jaksoja kirjoittanut Lawrence G. "Larry" DiTillio kuoli viikonloppuna 79-vuotiaana. DiTillio kirjoitti sarjaan seitsemän jaksoa ja toimi kahdella ensimmäisellä kaudella story editorina, joka suodatti muiden kirjoittamia käsikirjoituksia sarjaan sopivaan muotoon. Vaikka monet muistavat hänet erityisesti vähemmän mairittelevista jaksoista, kuten TKO ja Knives, oli hänen roolinsa sarjan maailman hahmottelussa merkittävä. JMS:n keskittyessä tarinan kehittelyyn DiTillio teki pienemmässä osassa olevien lajien hahmottelua, sekä hahmokehitystä. JMS ja DiTillio ajautuivat kuitenkin välirikkoon DiTillion yrittäessä kehittää liikaa omaa juttuaan JMS:n universumiin, joten yhteistyö loppui toiseen kauteen. Tämän jälkeen JMS kirjoittikin itse yhtä lukuunottamatta kaikkien jaksojen käsikirjoitukset.

  JMS ja DiTillio tapasivat alunperin 1980-luvun alkupuolella Filmation-animaatiostudiossa, jossa molemmat työskentelivät He-Man -animaatiosarjan kirjoittajina. Heistä tuli erinomaiset ystävykset, jotka työskentelivät useissa projekteissa yhdessä, erityisesti 1980-luvun lopulla Captain Powerissa, jossa suuri osa keskeisestä Babylon 5 -tiimistä oli ensimmäisen kerran yhdessä.

  Babylon 5:n jälkeen DiTilliolla oli tärkeä osa nostamassa Transformersia vaisumman 1990-luvun alun jälkeen uuteen suosioon Beast Wars: Transformers -sarjallaan. Runsaan televisiotyön lisäksi DiTillio kirjoitti myös kehuttua roolipelimateriaalia.

 • JMS muistelee DiTilliota [facebook.com]

 • [29.6.2018] Harlan Ellison on kuollut

  Yksi Babylon 5:n taustapiruista, koko sarjan ajan avustavana konsulttina tittelillä "conceptual consultant" toiminut legendaarinen tieteiskirjailija Harlan Ellison on kuollut 84-vuotiaana. Ellisonia on pidetty yhtenä 1900-luvun tärkeimmistä tieteiskirjailijoista. Hänet tunnettiin hyvin suorapuheisena, temperamenttisena ja kärttyisänä miehenä, jonka kanssa monet eivät tulleet toimeen, ja joka oli jatkuvasti oikeudessa syyttäen muita ideoidensa varastamisesta. Ellisonin mittava ura alkoi jo 1950-luvulla, ja hän kirjoitti niin novelleja, romaaneja kuin käsikirjoituksiakin, erityisesti scifiä, fantasiaa ja kauhua. Hän voitti kaikki merkittävät genre-kirjallisuuden palkinnot, mukaanlukien peräti kahdeksan ja puoli Hugoa sekä viisi Nebulaa.

  Televisioon hän kirjoitti jaksoja mm. alkuperäiseen 1960-luvun Outer Limitsiin sekä 1980-luvun Twilight Zoneen, jossa hän toimi myös konsulttina. Ellison kirjoitti alkuperäisen Star Trekin usein parhaana pidetyn jakson City on the Edge of Forever. Tyylilleen uskollisena Ellison ajautui lopputuloksesta riitaan sarjan luojan Gene Roddenberryn kanssa, ja vielä 40 vuotta myöhemmin kävi oikeutta studion kanssa jakson korvauksista. Toisessa kuuluisassa oikeusjutussaan Ellison väitti The Terminator -elokuvan kopioineen hänen Outer Limits -jaksoaan. Tappelun jälkeen Ellison sai elokuvan krediitteihin maininnan.

  JMS:lle Ellison oli yksi tärkeimmistä vaikuttajista kirjoittajana. He ystävystyivät JMS:n ollessa vasta aloitteleva kirjoittaja, ja työskentelivät yhdessä myös ennen Babylon 5:ttä Twilight Zonessa. Babylon 5:ssä Ellison toimi yleisenä ideasparraajana ja ohjeisti muita kirjoittajia. Hän ideoi kahden viidennen kauden jakson tarinat. Hänen teki cameon yhdessä jaksossa ja antoi äänensä kahteen jaksoon.

 • Brittilehti The Guardianin muistokirjoitus
 • JMS:n kirjoittama muistotweetti

 • [17.8.2017] 20 vuotta Babylon 5:n alkamisesta Suomen TV:ssä

  Päivälleen 20 vuotta sitten, sunnuntaina 17.8.1997, Babylon 5:n pilottielokuva The Gathering esitettiin Yle TV2:lla.

  Sarjan ja sen lyhytikäiseksi jääneen spinoffin Crusaden kolmevuotinen taival TV2:ssa oli Suomen fandomissa ainutlaatuinen ajanjakso. Sarja oli Suomessa ensimmäinen, jonka ympärille muodostui hyvin tiivis Internet-yhteisö, joka keskusteli ja spekuloi sarjasta aktiivisesti koko sen esityksen ajan. Internet oli juuri yleistynyt kotitalouksissa, mutta ei ollut vielä Facebookkia, Twitteriä tai Youtubea, jotka ovat laskeneet ihmisten julkaisukynnystä. Kuuminta keskusteluun olivat reaaliaikaisen IRC:n lisäksi ns. uutisryhmät Usenetissä, jonne alkuperäisen avoimen ryhmän ongelmien vuoksi perustettiin myös moderoitu Babylon 5 -ryhmä, poikkeuksellisesti vain rajalliseksi ajaksi. Itse Babylon 5:n päätyttyä 59 ryhmän aktiivia kokoontui yhteiseen tapaamiseen Tampereella lauantaina 8.4.2000, samana iltana kun ensimmäinen Crusade-jakso esitettiin TV2:lla.

  Omasta puolestani voin sanoa, etten ole koskaan ennen enkä sen jälkeenkään ollut mukana yhtä tiiviissä ja hyvähenkisessä faniyhteisössä.
  "Humans form communities, and from that diversity comes a strength no single race can withstand." -- Delenn
  Muutama vuosi sitten jopa Yle noteerasi Babylon 5:n ympärille kokoontuneen yhteisön Rele-blogin kirjoituksessa Klassikkosarja Babylon 5 sai scifi-nörtit sekaisin, jossa myös haastateltiin uutisryhmän päämoderaattoria Henrik "Leopold" Herrasta.

  [26.7.2017] Babylon 5 -ohjelmaa Worldconissa

  Maailman merkittävin tieteiskirjallisuuden tapahtuma, järjestyksessään 75. World Science Fiction Convention eli tunnetummalta nimeltään Worldcon järjestetään Helsingin Messukeskuksessa elokuun toisella viikolla 6.-13.8. Tapahtuman juuret ovat vahvasti kirjallisuudessa, mutta mukana on eri muodoissaan myös muita tieteis- ja fantasiatarinankerrontamuotoja peleistä elokuviin. Tapahtuman osana on myös Hugo-palkintogaala, jossa palkitaan viime vuoden parhaita tieteis- ja fantasiatuotoksia, olivat ne sitten kirjoja, sarjakuvia, elokuvia, taidetta tai vaikkapa podcasteja. Babylon 5 voitti aikanaan vuoden parhaan dramaattisen esityksen Hugon kahtena vuonna peräkkäin jaksoilla The Coming of Shadows ja Severed Dreams, kun elokuvat ja televisiosarjat kilpailivat vielä samassa kategoriassa keskenään, voittaen mm. elokuvat Apollo 13, 12 Monkeys, Toy Story ja Star Trek: First Contact.

  Ohjelmaa on luvassa lähes 900 eri tapahtumaa viiden päivän aikana, eli jokaiselle on jotakin. Luvassa on myös kaksi Babylon 5:ttä sivuavaa tapahtumaa. Lauantaina 12.8. klo 16 on Babylon 5 -fanitapaaminen ja sunnuntaina 13.8. klo 15 Babylon 5 vs. Star Trek -väittelypaneeli. Koko massiivista ohjelmaa voi tutkailla Worldconin ohjelmaoppaasta.

  Tapahtuman luonteesta mittakaavasta johtuen se on kaikkea paitsi ilmainen, toisin kuin vaikkapa Finncon. Koko viikon pääsymaksu aikuisille on 195 euroa, ja päiväliput päivästä riippuen 25-50 euroa.

  Lisätietoja tapahtuman sivulta worldcon.fi.

  [18.6.2017] Stephen Furst on kuollut

  Nämä uutiset eivät sitten ota loppuakseen. Vir Cottoa näytellyt Stephen Furst kuoli perjantaina 16.6.2017 diabeteksen komplikaatioihin 63 vuoden ikäisenä. Hänen isänsä kuoli diabetekseen, ja ylipainoisena Furst oli itsekin kärsinyt diabeteksesta jo pitkään. Kun hänen jalkansa jouduttiin lähes amputoimaan diabeteksen takia vuonna 1996 hän laihdutti noin 40kg. Tämä tapahtui Babylon 5:n kolmannen ja neljännen kauden välillä, mikä näkyy selvästi Virin pienentymisenä kauden vaihtuessa.

  Alunperin koomikkona tunnetun Furstin tunnetuin rooli oli todennäköisesti Kent "Flounder" Dorfman 1970-luvun klassikkokomediassa Animal House (Suomessa Delta-jengi), ja monille Furst olikin aina Flounder. Toinen merkittävä rooli oli 1980-luvun sairaalasarjassa St. Elsewhere (Suomessa Sairaalan syke), jossa hän näytteli viiden kauden ajan tohtori Elliot Axelrodia.

  Näyttelyn lisäksi Furst kunnostautui myös ohjaajana. Babylon 5:stä hän ohjasi kolme jaksoa ja Crusadesta kaksi. Myöhemmin hän ohjasi muutaman käsitteeksi muodostuneista viikon hirviöelokuvista Scifi Channelille.

  [14.5.2017] Douglas Netter on kuollut

  Douglas Netter, yksi Babylon 5:n tuottajista ja tuttu nimi jokaisen jakson lopusta, on kuollut 95 vuoden ikäisenä. Netter oli vanhan koulukunnan diplomaattinen studiomies, joka tunsi studioiden toimintatavat erittäin hyvin, joten rahanpyörityksen lisäksi hänen roolinsa Babylon 5:ssä oli toimia yhteysmiehenä studion ja kanavien kanssa. Ennen Babylon 5:ttä Netter oli tuottamassa lähes sataa elokuvaa. Jo 1960-luvun alussa hän oli mukana saamassa legendaarista seitsemän Oscaria voittanutta Arabian Lawrence (Lawrence of Arabia) -elokuvaa tehdyksi. Vuosina 1970-1975 hän toimi MGM-studion varapääjohtajana.

  Lähteistä riippuen joko kolmannen tai neljännen kauden alussa hän pelasti sarjan henkilökohtaisella lainalla, kun Warnerin paperinpyöritysosasto ei ollut huomannut varata sarjan tuotantoon budjettia vaikka uusi kausi oli tilattu. Netter perusti ja johti Netter Digital -tehosteyhtiötä, joka perustettiin tekemään B5:n erikoistehosteet kolmannen tuotantokauden jälkeen. Netterillä oli myös keskeinen rooli viidennen kauden neuvotteluissa.

  Babylon 5:n ensimmäisellä kaudella Netterin kuvaa käytettiin Maan presidentin Luis Santiagon kuvana. Häntä myös yritettiin menestyksettä saada kameran eteen ensimmäisen kauden jaksossa Survivors, jossa presidentti vieraili asemalla.

  [24.11.2016] Ron Thornton on kuollut

  Surullinen vuosi 2016 jatkuu. Tietokonetehosteiden uranuurtaja, Babylon 5:n visuaalisesta ilmeestä hyvin pitkälle vastannut Ron Thornton on kuollut maksan pettämiseen 59 vuoden ikäisenä. Thorntonin ansioksi lasketaan tietokoneistettujen tehosteiden tuominen televisiotuotantoihin.

  Synnyinmaassaan Englannissa Thornton työskenteli legendaaristen tieteissarjojen Doctor Who, Blake's 7 ja Tripods parissa. Muutettuaan Amerikkaan hänen kädenjälkeään oli mm. elokuvassa Spaceballs. Tietokonetehosteisiin Thornton tutustui työskennellessään vuonna 1987 JMS:n kirjoittamassa televisiosarjassa Captain Power and the Soldiers of the Future, mutta ei silloin vielä innostunut karusta teknologiasta, joka ei vielä mahdollistanut esimerkiksi pintatekstuureja. Muutama vuosi myöhemmin teknologia oli kehittynyt ja Thornton näki sen potentiaalin.

  Ron Thorntonin merkitys Babylon 5:lle oli suuri. Hän perusti sarjan tehosteet ensimmäisen kolmen kauden ajan tuottaneen Foundation Imaging -yrityksen, ja hänen efektidemonsa oli tärkeä tekijä, että sarja yleensä saatiin myytyä Warnerille. Sillä näytettiin, että tehosteet voidaan tehdä tietokoneilla mallien sijasta, ja niin voi säästää kolmanneksen budjetista. Thornton suunnitteli monia sarjan aluksia, sekä itse Babylon 5 -aseman.

  Thornton voitti Emmyn Babylon 5:n pilottielokuva The Gatheringin tehosteista vuonna 1993 ja oli myöhemmin ehdolla myös Star Trek: Voyagerin, Buffy the Vampire Slayerin ja Superfiren jaksoista.

  Ron Thornton, Emmy-Winning Visual Effects Guru on 'Babylon 5,' Dies at 59 [The Hollywood Reporter]

  [28.7.2016] Jerry Doyle on kuollut

  Babylon 5:n kirous ennen aikojaan kuolleiden näyttelijöiden kanssa jatkuu. Michael Garibaldia näytellyt Jerry Doyle on kuollut kotonaan Las Vegasissa 60 vuoden ikäisenä. Kuolinsyytä ei ole kerrottu.

  [Päivitys 5.9.2016] The Wrapin tietojen mukaan Jerry Doylen kuolinsyy oli Garibaldin hahmon huomioiden melko ironisesti krooninen alkoholismi.

  Doyle eli kirjavaa elämää. Ennen näyttelijän uraansa hän toimi mm. lentäjänä ja pörssimeklarina. Näyttelijänä hän aloitteli vielä nimellä Gerard T. Doyle vuonna 1987 Bruce Willisistä tähden tehneessä sarjassa Moonlighting (Konnankoukkuja kahdelle), josta sai pienen roolin, koska muistutti ulkoisesti huomattavasti Willisiä. Babylon 5:ssä Doyle oli yksi neljästä näyttelijästä, jotka olivat mukana tauotta pilotista koko sarjan loppuun. Garibaldi on hahmo, joka esiintyy useammassa jaksossa kuin kukaan muu. Babylon 5:n jälkeen Doyle yritti menestyksettä vaaleissa Yhdysvaltain Edustajainhuoneeseen republikaanisen puolueen edustajana, ja löysi lopulta menestyksekkään valtakunnallisen uran räväkkäpuheisena radiojuontajana ja poliittisena kommentaattorina.

  JMS:n kirjoittama lyhyt muistokirjoitus [epictimes.com]

  [3.3.2015] JMS:n uusi projekti Sense8 kesäkuussa Netflixissä

  JMS:n paluu televisiosarjojen pariin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen, Wachowskien (Matrix-trilogia, Cloud Atlas, Jupiter Ascending) kanssa yhteistyössä Netflixille tuotettu 10 jakson tieteissarja Sense8 saapuu Netflixiin katseltavaksi perjantaina 5.6.2015. Netflixin normaalien käytäntöjen mukaan tämän pitäisi tarkoittaa, että sarja on katseltavissa kokonaisuudessaan heti julkaisupäivänä ympäri maailman, eli myös Suomen Netflixissä.

  [7.8.2014] JMS puhuu mahdollisesta B5-elokuvasta

  Vuonna 2008 petyttyään halvalla tuotetun DVD-julkaisu Babylon 5: The Lost Talesin laatuun JMS kertoi, ettei enää suostu tekemään pienen budjetin Babylon 5 -projekteja. Viimeisen vuosikymmenen aikana saadut meriitit (mm. Thor- ja Changeling-elokuvat sekä lukuisat korkean profiilin sarjakuvaprojektit) ovat selvästi luoneet itseluottamusta, sillä toissa viikonloppuna San Diegon Comic Conissa JMS kertoi aikovansa käsikirjoittaa Babylon 5 -elokuvan, joka vaatisi noin sadan-kahdensadan miljoonan dollarin budjetin. JMS aikoo tarjota Babylon 5:n tuottaneelle Warner Brosille mahdollisuutta olla mukana, mutta jos Warner kieltäytyy aikoo JMS rahoittaa ja tuottaa sen oman studionsa, Studio JMS:n, voimin. Warner omistaa kaikki muut Babylon 5:n oikeudet paitsi elokuvaoikeudet, jotka omistaa JMS, joten elokuva on mahdollista tehdä ilman Warnerin osallistumista.

  Käsikirjoitus olisi tarkoitus saada kuntoon ensi vuoden aikana jolloin tuotanto voisi alkaa 2016, mikä tarkoittaisi todennäköisesti aikaisintaan vuoden 2017 ensi-iltaa. Mitään tietoa sisällöstä ei ole. Vaikka reboot-sanaa on väläytelty, kyseessä tuskin on alkuperäisen tarinan uudelleentulkintaa, varsinkin kun JMS mainitsi mahdollisuudesta käyttää tuttuja näyttelijöitä vanhoissa hahmoissaan.

  [Lisäys 11.8.2014] Babylon 5:n vahvuus on rakentaa tarinaa laajemmassa mittakaavassa, ja se ei toimisi alkuunkaan parin tunnin mittaisessa elokuvassa. Sen sijaan sarjoissa ja kirjoissa on viitattu moniin pienempiin tarinoihin, joita ei ole koskaan kerrottu. JMS on myös dokumentoinut B5-universumia vuosimiljoonan verran (aikajana on julkaistu aikanaan Babylon 5 -lehdessä), todennäköisesti elokuvaksi sopivamman kokoisia kertomuksia löytyy helposti. Suosittu teoria aiheeksi voisi olla telepaattisota. Yksi aiemmista kaatuneista elokuvaprojekteista olisi ollut siitä, ja ehkä siksi siitä ei ole koskaan laajemmin kerrottu edes muutoin Psi Corpsia ja Besteriä käsitelleessä kirjatrilogiassa.

  On täysin mahdollista, ettei projektista koskaan enää kuulu mitään, se on yleisin kohtalo Hollywoodissa julkistetuille elokuvaprojekteille. Babylon 5 -elokuvaa on yritetty useamman kerran aiemminkin, mutta projektit ovat kaatuneet syystä tai toisesta.

  Lähteet:
 • http://www.tvwise.co.uk/2014/08/babylon-5-movie-eyes-2016-production-start/
 • http://freebabylon5.com/babylon-5-movie-details/

  Seuraava JMS:n julkaistava elokuva- tai televisioprojekti on Wachowskien (mm. Matrix-trilogia) kanssa yhteistyössä Netflixille tuotettu tieteissarja Sense8, jota on kuvattu tämän kesän aikana. Sarja ilmestyy Netflixiin jossain vaiheessa ensi vuonna.

 • [26.1.2014] B5 20v: 20 vuotta Babylon 5:n avausjaksosta

  Tänään, sunnuntaina 26.1.2014, tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun Babylon 5:n sarjan avausjakso Midnight on the Firing Line esitettiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa, lähes vuosi pilottielokuvan jälkeen. Viimeisen vajaan vuoden aikana on fanitapahtumissa ympäri Yhdysvaltoja muisteltu Babylon 5:ttä lukuisissa sarjan näyttelijöiden kokoontumisisssa.

  Useimmat vanhat sarjat pyörivät USAn lukuisilla televisiokanavilla loputtomina uusintoina, mutta erinäisistä Warner Brosin sisäisistä syistä johtuen B5:ttä ei ole esitetty yli kymmeneen vuoteen, joten sarja ei ole juurikaan saanut uusia faneja.

  Pieni ajatusleikki, joka antaa hieman aikaperspektiiviä ainakin meille 1970-luvulla syntyneille scifin ystäville: Babylon 5 on nyt yhtä vanha sarja kuin alkuperäinen Star Trek oli kun sitä esitettiin 1980-luvulla vasta perustetulla Kolmoskanavalla.

  [29.5.2013] Ylen Rele-blogi muistelee Babylon 5:n suomalaista faniyhteisöä

  Babylon 5:n tehosta ja merkityksestä kertoo se, että vuosien jälkeenkin siitä riittää edelleen keskustelua, osin varmasti sarjan juhlavuoden voimalla. Ylen Rele-blogissa muisteltiin äskettäin Babylon 5:n poikkeuksellisen aktiivista faniyhteisöä, erityisesti sen hyvin ainutlaatuista vain kaksi vuotta olemassa ollutta moderoitua usenet-keskusteluryhmää (jonka moderaattoreihin myöskin tämän sivun ylläpito kuului), sekä haastateltiin ryhmän vetäjää ja Suomen B5-faniscenen ehkäpä näkyvintä hahmoa, Varjojen paratiisin ylläpitäjää Henrik "Leopold" Herrasta.

 • Klassikkosarja Babylon 5 sai scifi-nörtit sekaisin

 • [29.5.2013] B5 20v: Kaksituntinen B5-juhlareunion Phoenixin ComiConissa


  Viikonloppuna järjestetyn Phoenixin ComiConin yksi vetonauloista oli Babylon 5:n 20-vuotisjuhlallisuudet. Tapahtumassa järjestettiin sarjan näyttelijöiden kaksituntinen reunion, jossa JMS, sekä kaikki paikalla olleet 13 sarjan näyttelijää muistelivat sarjaa suurella lämmöllä. Mukana olivat (esittelyjärjestyksessä):
  • Jason Carter (Marcus Cole)
  • Stephen Furst (Vir Cotto)
  • Tracy Scoggins (Elizabeth Lochley)
  • Julie Caitlin Brown (Na'Toth)
  • Robin Atkin Downes (Byron)
  • Bill Mumy (Lennier)
  • Walter Koenig (Alfred Bester)
  • Claudia Christian (Susan Ivanova)
  • Mira Furlan (Delenn)
  • Peter Jurasik (Londo Mollari)
  • Jerry Doyle (Michael Garibaldi)
  • Andrea Thompson (Talia Winters)
  • Patricia Tallman (Lyta Alexander)
  • J. Michael Straczynski (The Great Maker)
  Työkiireiden vuoksi Bruce Boxleitner (John Sheridan) joutui osallistumaan vain videotervehdyksen muodossa. Keskustelu löytyy kokonaisuudessaan YouTubesta: Osa 1 [29:39] ja Osa 2 [81:10]

  [Päivitys 1.6.2013] Ykkösosan linkki vaihdettu korjattuun versioon, alkuperäisessä oli paikoin pahoja ääniongelmia.

  [27.5.2013] B5 20v: JMS paljasti Sinclairin lähdön todellisen syyn

  Phoenixin ComiConissa kysymyssessioon osallistunut JMS paljasti vihdoinkin, lähes 19 vuoden jälkeen, todellisen syyn, miksi Michael O'Haren näyttelemä komentaja Sinclair poistui sarjasta ensimmäisen kauden jälkeen. Virallisesti esitetyt selitykset ovat aina korostaneet, että kyseessä eivät olleet potkut, vaan yhteisymmärryksessä tehty ratkaisu, joka todettiin kaikille osapuolille parhaaksi. JMS kertoi O'Haren kärsineen vakavista mielenterveysongelmista, joiden vuoksi hänen työskentelynsä oli vaikeaa. JMS tarjoutui jopa keskeyttämään sarjan tekemisen siksi aikaa, että O'Haren lääkitys saataisiin kuntoon, mutta O'Hare kieltäytyi muiden ihmisten työpaikkojen vuoksi.

  O'Hare pyysi JMS:ää pitämään todellisen syyn salassa niin kauan kuin hän elää. JMS piti lupauksensa, ja O'Haren kuoltua viime syksynä kertoi nyt totuuden.

  JMS sivusi puheenvuorossaan myös muita jo kuolleita B5:n näyttelijöitä.

  [22.2.2013] Babylon 5 täyttää 20 vuotta

  Tänään on kulunut päivälleen 20 vuotta siitä, kun Babylon 5:n pilottielokuva The Gathering esitettiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran PTEN-yhtymän kanavilla 22.2.1993. Itse sarja ei kuitenkaan alkanut heti, vaan vasta lähes vuoden tauon jälkeen 26.1.1994. Suomessa sarjaa saatiin odottaa televisioon muutama vuosi elokuuhun 1997 asti, mutta ainakin pilottielokuva löytyi videovuokraamoista aiemminkin.

  [29.9.2012] Michael O'Hare on kuollut

  Babylon 5:n pilottielokuvassa sekä ensimmäisellä kaudella komentaja Jeffrey Sinclairia näytellyt Michael O'Hare kuoli perjantaina 28.9.2012 sydänkohtauksen komplikaatioihin 60 vuoden ikäisenä. Hän oli ollut koomassa edellisenä sunnuntaina saamansa sydänkohtauksen jälkeen. O'Haren lähtö Babylon 5:n ensimmäisen kauden jälkeen herätti paljon keskustelua ja spekulointia. JMS:n mukaan kyseessä oli ystävällinen poistuminen, eli O'Hare ei lähtenyt ovet paukkuen, eikä hänelle annettu potkuja, vaan kaikki osapuolet totesivat ratkaisun parhaaksi. Teatteritaustainen O'Hare vieraili vielä parissa jaksossa viemässä hahmonsa juonikuvion loppuun, mutta palasi sen jälkeen teatteriin, eikä häntä enää nähty televisiossa tai elokuvissa paria Kova laki (Law & Order) -sarjan jaksoa enempää.

  [28.5.2011] Jeff Conaway on kuollut

  Babylon 5:n toiselta kaudelta sarjan loppuun asti Zack Allania näytellyt Jeff Conaway kuoli perjantaina 27.5.2011, kun hänet otettiin irti elintoimintoja ylläpitävistä koneista. 60-vuotias Conaway joutui sairaalaan 11.5. keuhkokuumeen ja verenmyrkytyksen vuoksi, ja häntä pidettiin koomassa ennen kuin todettiin ettei mitään ole enää tehtävissä. Babylon 5:n ulkopuolella Conaway tunnettiin parhaiten roolistaan 1970-luvun lopun hittimusikaalissa Grease, sekä 1970- ja 1980-lukujen vaihteen klassikkokomediasarjassa Taxi. Viime vuosina Conaway tunnettiin myös osallistumisestaan reality-sarjaan Celebrity Rehab, jossa julkkikset taistelevat huume- ja alkoholiongelmiensa kanssa.

  [11.4.2011] MTV3 esittää Babylon 5: The Lost Talesin 21.4.2011

  Vuonna 2007 videolla ja DVD:llä julkaistu elokuva Babylon 5: The Lost Tales esitetään MTV3-kanavalla torstain 21.4.2011 myöhäisillan elokuvapaikalla puoliltaöin.

  [18.7.2008] B5:n suomalaiset DVD-julkaisut jatkuvat

  Babylon 5:n DVD-julkaisut suomenkielisin tekstein jatkuvat. Alkuvuonna julkaistun toisen kauden ja kesällä julkaistun kolmannen kauden jälkeen neljännen kauden julkaisu on odotettavissa syyskuussa. Paketit ovat saatavilla käytännössä mistä tahansa suomalaisia DVD-julkaisuja myyvästä liikkeestä, kuten suurista tavarataloista. DVD FAQ päivitetty näiltä osin.

  [18.7.2008] JMS lopettaa B5-projektit toistaiseksi

  JMS on toistaiseksi päättänyt lopettaa Babylon 5:een liittyvät projektit, ellei tule mahdollisuutta toteuttaa suuren budjetin elokuvaa. Hän ei halua tehdä enää pienen budjetin televisiospesiaaleja tai videojulkaisuja, ja on sitä mieltä että The Legend of the Rangers ja The Lost Tales eivät onnistuneet lisäämään B5-mytologiaan mitään oleellista. Ne olivat välttämättömiä tehdä jotta JMS pääsisi nykyiseen lopputulokseen, mutta hän ei tekisi niitä uudestaan.

  JMS:n koko viesti: http://jmsnews.net/msg.aspx?id=1-17720.

   

  Uutisarkisto (39 uutista)

   
  Pikalinkit

  Suomalainen FAQ
  Crusade FAQ
  sfnet.viestinta.tv.babylon5
  Uutisryhmän arkisto

  Katso myös

  B5-televisioelokuvat
  Crusade ja sen kohtalo
  Näin Crusade jatkuisi

  Babylon 5

  Krediitit
  Babylon 5 kuvina

  Palaute

  Kommentit, ehdotukset, korjaukset ja kaikki muukin palaute mailitse osoitteeseen sph@iki.fi, tai livenä IRC:ssä Cartagialle.

   

  Babylon 5, the Babylon 5 logo, all publicity photos, images, videos and sounds from the series are copyright © and trademark ™ 1992-1998, PTN Consortium, a dividion of Time-Warner Entertainment.

  [Best Viewed With Any Browser] [Valid HTML 4.0!] [Free speech online]