Babylon 5:n DVD-FAQ

Mikäli on joku korjaus tai aiheeseen liittyvä oleellinen kysymys johon tällä sivulla ei vastata, kannattaa asiasta mailata ylläpitäjälle.


Termeistä

PAL on mm. Euroopassa ja Australiassa käytössä oleva televisiostandardi, jossa on 50 kuvakenttää sekunnissa ja 625 vaakajuovaa. NTSC on mm. USAssa ja Japanissa käytössä oleva televisiostandardi, jossa on 60 kuvakenttää sekunnissa ja 525 vaakajuovaa. Kansanomaisemmin, NTSC:ssä on enemmän kuvia sekunnissa, PALissa hieman parempi kuva. Babylon 5, kuten useimmat TV-sarjat ja elokuvat, on kuvattu filmille 24 kuvaa sekunnissa, ja erikoistehosteet on tehty NTSC:tä silmälläpitäen 30 kuvaa sekunnissa (kuusi viimeistä jaksoa 24 kuvaa sekunnissa). Filmille kuvattu materiaali näyttää oikein siirrettynä aina paremmalta PAL-versiossa.

Kaikki maailman DVD-laitteet ja -levyt on jaettu alueisiin, joita käytännössä on käytössä kuusi. Pohjois-Amerikka on aluetta 1 (tai R1), Eurooppa ja Japani aluetta 2 (R2), Australia ja Meksiko aluetta 4 (R4). On olemassa myös ns. all-regioneja kaikkien alueiden levyjä (usein käytetyt termit R0 ja aluekooditon ovat teknisesti virheellisiä ilmaisuja).


[28.7.2007] Mitä levyjä on jo julkaistu?

Tarkempia hintatietoja voi etsiä hintahauilla.

Pilottielokuva The Gathering ja TV-elokuva In the Beginning

Pohjois-Amerikassa ja Australiassa on julkaistu kaksipuolinen levy, jolla ovat molemmat elokuvat, The Gatheringista special edition. Levy on R1- ja R4-aluekoodeilla varustettu ja NTSC-formaatissa, joten sen katselu ei onnistu automaattisesti. Pohjois-Amerikan versiolla on pahvikantinen ns. snapper-kotelo, kun Australian versio on tavallisessa muovikotelossa, itse levyt ovat täysin identtiset.

Euroopassa elokuvat on julkaistu kumpikin omalla levyllään. In the Beginning on Euroopan laajuinen julkaisu. The Gatheringista on julkaistu Special Edition vain Britanniassa, alkuperäinen versio muualla Euroopassa. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessakin julkaistu ja suomeksi tekstitetty The Gathering on elokuvan alkuperäinen versio, ja Special Editionia haluavat joutuvat hankkimaan jonkin muun version.

Ensimmäinen kausi (22 jaksoa) kuuden DVD:n paketissa

Kaikki ensimmäisen kauden jaksot sisältävä kuuden DVD:n paketti on julkaistu Pohjois-Amerikassa NTSC-formaatin levyinä, sekä Euroopassa ja Australiassa PAL-formaatin R2/R4-levyinä. Varsinaiselta sisällöltään paketit ovat lähes identtiset, vain Amerikan versiolta löytyvät jaksotrailerit puuttuvat Euroopassa. Muina eroina erona ovat lähinnä vain tekstitysvaihtoehdot ja kuvan laatu. Pohjois-Amerikan levyt on varmistettu kaikkien alueiden levyiksi R1-koodattujen sijasta, joten niiden pitäisi olla katsottavissa myös kaikilla eurooppalaisilla soittimilla kunhan muut vaatimukset täyttyvät.

Toinen kausi (22 jaksoa) kuuden DVD:n paketissa

Toisen kauden jaksot sisältävä kuuden DVD:n paketti on julkaistu NTSC-formaatissa Pohjois-Amerikassa ja PAL-formaatissa Euroopassa ja Australiassa. Sisällöltään pakettien pitäisi olla oleellisesti identtiset. Euroopassa on saatavilla muutamaa erilaista versiota paketista. Ainoa ero on tiettävästi kansien ja dubbiääniraidan kieli, joita on saatavilla ainakin saksaksi ja ranskaksi. Kaikilla versioilla on kuitenkin mukana sekä ääniraita että tekstitys myös englanniksi.

Kolmas kausi (22 jaksoa) kuuden DVD:n paketissa

Kolmannen kauden DVD-paketti on julkaistu normaalin kaavan mukaisesti sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa ja Australiassa. Ainoat erot eri versioiden välillä ovat jälleen tiettävästi vain kansien kieli, sekä alkuperäisen englannin lisäksi olevat tekstitykset ja ääniraidat.

Neljäs kausi (22 jaksoa) kuuden DVD:n paketissa

Neljäs kausi on julkaistu Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Australiassa, ja versioiden sisältöjen erot rajoittunevat jälleen pelkästään ääniraitoihin ja tekstityksiin.

[14.12.2004] Viides kausi (22 jaksoa) kuuden DVD:n paketissa

Viides kausi on julkaistu Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Australiassa, kaavan mukaisesti.

[28.7.2007] TV-elokuvat Thirdspace, The River of Souls ja A Call to Arms

Nämä kolme TV-elokuvaa on julkaistu Amerikassa ja Australiassa viiden levyn yhteispaketissa The Gatheringin ja In the Beginningin kanssa.

Euroopassa elokuvat ovat saatavilla kolmen levyn paketissa sekä erikseen, Euroopan paketissa siis ei ole mukana The Gatheringia ja In the Beginningiä, jotka kyllä ovat Australian muuten identtisessä paketissa myös Euroopan aluekoodilla varustettuna.

[16.11.2005] Crusade (13 jaksoa) neljän DVD:n paketissa

Crusade on julkaistu kokonaisuudessaan yhdessä neljän levyn paketissa Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa.

[28.7.2007] The Legend of the Rangers

Toteutumattoman sarjan pilotiksi aiottu TV-elokuva To Live and Die in Starlight on julkaistu Amerikan, muun Euroopan ja Australian lisäksi myös Suomessa suomenkielisillä teksteillä.

[28.7.2007] Complete Universe box set

Suuri ja kallis boksi sisältää nimensä mukaisesti kaiken, eli itse sarjan kaikki viisi kautta, kaikki TV-elokuvat, sekä Crusaden kausipaketin. Pakettia on myynnissä kaikilla alueilla joissa kaikki sen osat on erikseenkin julkaistu.


[28.7.2007] Levyjen virheistä

[16.11.2005] The Gathering (suomalainen julkaisu)

Joissakin Suomesta ostetuissa pilottielokuvan levyissä on suomalaisista kansista huolimatta ollut mukana väärä levy, eli Britannian levitykseen tarkoitettu Special Edition -levy. Kyseistä levyä ei pitäisi olla julkaistu Britannian ulkopuolella, eikä sillä ole muita tekstityksiä ja ääniraitoja kuin englanti. Niin kannet kuin levyn painatuksetkin ovat täysin samanlaiset kuin oikeassa suomalaisessa julkaisussa, joten väärää levyä ei pysty tunnistamaan mistään muusta kuin katsomalla sen. Jos tällainen levy osuu kohdalle pitäisi se olla palautettavissa kauppaan ilman sen kummempia kysymyksiä, sillä kyseessä on selvästi viallinen tuote.

Ensimmäinen kausi

Ensimmäisen kauden paketin eurooppalaisen version kakkoslevy on virheellinen ainakin alkuperäisessä painoksessa. Jakson And the Sky Full of Stars kaikkien efektikohtausten kuvasuhde on väärä ja kuva venynyt. Virhe on erittäin häiritsevä ja sitä on mahdoton olla huomaamatta jaksoa katsoessa. Paketti julkaistiin myös Australiassa virheellisenä kuukauden viivästymisen jälkeen.

Warner myönsi virheen ja otti korjatun painoksen viallisesta levystä. Levy pitäisi saada vaihdettua ehjään lähettämällä se (vain ja ainoastaan viallinen kakkoslevyn) paluuosoitteineen Warner Home Videon haaraan, jolta ostettu levy on peräisin. Ehjän levyn pitäisi tulla paluupostissa, ja tämä palvelu on todistettu toimivaksi sekä Britannian että Saksan Warnerin kanssa.

Britannian haaran osoite on:

Steven Hill
Warner Home Video
Warner House
98 Theobald's Road
London
WC1X 8WB

Saksan haaran osoite on:

Warner Home Video
Abt.: Kundenservice
Jarrestrasse 4
22303 Hamburg
Germany

Ainakin saksalaiset uudet paketit sisältävät korjatun levyn, mutta joidenkin tietojen mukaan brittiläisiä paketteja on edelleen myynnissä virheellisellä levyllä. Levy on tunnistettavissa datapuolella aivan keskireiän vieressä olevasta peilikuvana näkyvästä versionumerosta. Virheellinen levy on V01, korjattu levy V02. Levyjen vaihto toimii edelleen todistetusti ainakin Saksan Warnerin kanssa, joten vialliseen kappaleen osuessa kohdalle kannattaa yhä lähettää levy vaihtoon.

Amerikkalainen pakettikaan ei ole täysin säästynyt virheiltä. Ainakin jaksoissa The War Prayer, Survivors ja Legacies on kuvasuhde väärä yhden efektikohtauksen leikkauksen verran.

Toinen kausi

Toisellakin kaudella on havaittu virheitä. Amerikkalaisella versiolla on kahden ensimmäisen jakson alkuintrossa hieman väärää kuvamateriaalia Delennin krediittikuvana. Eurooppalaisessa paketissa tämä on kuitenkin aivan oikein.

Eurooppalaisella versiolla on jaksossa The Coming of Shadows osassa jaksosta tapahtunut masteroinvirhe, jonka vuoksi liike näyttää suttuiselta ja ehkä hieman väpättävältäkin televisiosta katsottuna. Pysäytyskuvakin voi väristä kahden peräkkäisen kuvan välillä. Tätä virhettä ei välttämättä näy tietokoneen monitorilta tai joltain muulta progressiiviselta näyttölaitteelta (litteät televisiot) katsottuna.

Ainakin joissakin Britanniasta tilatuissa paketeissa on mukana ollut saatevihko ollut väärällä kielellä. Play.comista tilatuissa paketeissa on tavattu saksankielisiä ja Blackstarista tilatuissa paketeissa ranskankielisiä vihkoja. Nämä pitäisi olla vaihdettavissa pyynnöstä.

Kolmas kausi

Varsinaisissa levyissä ei kolmannella kaudella ole tiettävästi virheitä, mutta ainakin Saksasta tilatuissa paketeissa on ollut järjestelmällisiä ongelmia paketoinnissa. Levyt ovat olleet irti ja mahdollisesti naarmuuntuneet, ja joissakin paketeissa on ollut jokin levy kahteen kertaan toisen levyn puuttuessa. Ongelma on ilmeisesti tiedostettu, sillä Saksan Amazon veti paketin vähäksi aikaa pois myynnistä korjattua versiota odotellessaan.

[28.7.2007] Viides kausi

Viidennen kauden eurojulkaisu on kohdannut koko sarjan kenties pahimman virheen tähän mennessä. Jaksosta The Fall of Centauri Prime puuttuu kokonaan ns. teaseri, eli varsinaista alkuintroa edeltävät kohtaukset. Materiaalia puuttuu siis noin 3min 40s, josta minuutin verran on kertausta edellisten jaksojen tapahtumista. Vika on ollut ainakin saksalaisissa ja brittiläisissä versioissa, eli mahdollisesti kaikissa PAL-alueiden julkaisuissa, [28.7.2007] mutta virhe lienee saatu korjattua nykyään myynnissä oleviin paketteihin.

Pienempänä virheenä jakson The Corps is Mother, The Corps is Father lievästi poikkeavasta alkuintrosta puuttuu Psi Corps -logo.

[28.7.2007] Crusade

Virhe on vain paketissa, joka väittää jaksoja laajakuvaksi vaikka ne ovat oikeasti 4:3:na.


[18.7.2008] Mitä levyjä on tulossa ja koska?

Kaikki julkaistut televisioelokuvat on jo julkaistu myös Suomessa suomeksi tekstitettynä. Kannattaa tosin huomata, että Euroopassa julkaistu The Gathering on Britanniaa lukuunottamatta alkuperäinen versio, ei Special Edition.

Kausipaketteja ollaan julkaisemassa Suomessa suomenkielisin tekstein rauhallista tahtia. Ensimmäinen kausi julkaistiin jo 2005 mutta julkaisut jatkuivat toisesta kaudesta vasta vuonna 2008. Jotkin ruotsalaiset DVD-liikkeet ovat myyneet aiemminkin kausipaketteja väittäen niillä olevan suomenkieliset tekstit, mutta tiedot eivät ole pitäneet paikkaansa.

Toteutumattoman sarjan pilotiksi tarkoitetusta TV-elokuvasta The Legend of the Rangers: To Live and Die in Starlight julkaistiin DVD ensimmäisenä Britanniassa ja Australiassa, Amerikassa vasta myöhemmin.

Alla yleiset julkaisuaikataulut.

LevyUSAUKSuomiMuu EurooppaAustralia
The Gathering (Special Edition) / In The Beginning 4.12.2001       21.11.2001
(NTSC)
In the Beginning   8.4.2002 15.3.2002 17.4.2002  
The Gathering (Special Edition)   8.4.2002      
The Gathering (alkuperäinen)     25.4.2003 helmikuu 2003  
Kausi 1 -boksi 5.11.2002 28.10.2002 11.3.2005 lokakuu 2002 2.12.2002
Kausi 2 -boksi 29.4.2003 19.5.2003 26.3.2008 toukokuu 2003 1.6.2003
Kausi 3 -boksi 12.8.2003 27.10.2003 25.6.2008 marraskuu 2003 19.12.2003
Kausi 4 -boksi 6.1.2004 19.4.2004 26.9.2008 huhtikuu 2004 19.8.2004
Kausi 5 -boksi 13.4.2004 17.1.2005 ? marraskuu 2004 2005
Thirdspace
The River of Souls
A Call to Arms
  28.2.2005 15.10.2004 syys-marraskuu 2004 2.3.2005
5 TV-elokuvaa -boksi 17.8.2004       2.3.2005
3 TV-elokuvaa -boksi   28.2.2005 15.10.2004 syys-marraskuu 2004  
Crusade -boksi 7.12.2004 28.3.2005 ? 26.8.2005 2.3.2005
The Legend of the Rangers 14.3.2006 24.10.2005 2006 2006 16.11.2005

[18.7.2008] Onko teräväpiirtojulkaisuja suunnitteilla?

Viime vuosina on alettu puhua laajemmin teräväpiirron tulemisesta, ja jokainen uusi taulutelevisio osaakin näyttää teräväpiirtokuvaa. Amerikassa suurin osa parhaan katseluajan televisiosta lähetetään jo teräväpiirtona, Suomessa tarjontaa on lähinnä kansainvälisillä kanavilla kaapelin ja satelliitin kautta, ilmassa ollaan vasta koelähetysten asteella, eivätkä laajemmat teräväpiirtolähetykset kotimaisilla kanavilla ala vielä vuosiin. Teräväpiirtomuotoisia elokuvia on kuitenkin saatavilla Blu-Ray -levyinä, joiden merkittävin etu DVD-levyihin verrattuna on terävämpi kuva.

Käytännössä teräväpiirto tarkoittaa elokuvien ja TV-sarjojen kohdalla yleensä 1920x1080 pikselin resoluutiota, kun nykyinen eurooppalainen digi-TV ja DVD ovat 720x576 (amerikkalainen vastaava 720x480). Kyse on siis selvästi tarkemmasta kuvasta, mutta sen näkeminen vaatii teräväpiirtoisen kuvalähteen (kuten Blu-Ray -soitin ja Blu-Ray -levy) lisäksi teräväpiirtotelevision (kuten kaikki uudemmat taulutelevisiot). Lähes kaikki uusi televisio- ja elokuvatuotanto ajatellaan nykyään suoraan teräväpiirtovalmiuteen, ja vanhemmassakin tuotannossa kaikki filmille kuvattu materiaali on siirrettävissä teräväpiirtotarkkuuksille suhteellisen vähäisellä vaivalla.

Babylon 5:n teräväpiirtojulkaisu on tällä hetkellä hyvin epätodennäköinen, sillä vaikka sarja on kuvattu filmille, on kaikki sen erikoistehosteet tehty amerikkalaisen NTSC-televisiostandardin mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että ollakseen teräväpiirtokelpoisia koko sarjan kaikki erikoistehosteet ja komposiittikuvat (kuten virtuaalilavasteet) olisi tehtävä täysin uusiksi. Urakka olisi melkoinen, varsinkin kun alkuperäiset tietokoneanimaatiotiedot on hukattu. Vaikka se on kyllä tehtävissä vaatii se sen verran resursseja, ettei sitä ihan heti tapahdu niinkin marginaaliselle sarjalle kuin Babylon 5. Alkuperäinen Star Trek on äskettäin saanut samantyylisen kasvojenkohotuksen, mutta kyseessä on profiililtaan huomattavasti korkeampi sarja, ja B5 tuskin on seuraavana jonossa.


[18.7.2008] Minkä version levyistä haluan?

The Gathering (alkuperäinen)

Tästä on olemassa vain yksi versio, joka on Suomessakin julkaistu ja suomeksi tekstitetty eurooppalainen julkaisu.

[30.10.2005] The Gathering (Special Edition)

[30.10.2005] In the Beginning

[18.7.2008] Ensimmäinen kausi

[18.7.2008] Toinen kausi

[18.7.2008] Kolmas kausi

[18.7.2008] Neljäs kausi

[18.7.2008] Viides kausi

[30.10.2005] Thirdspace, The River of Souls ja A Call to Arms

[28.7.2007] Crusade

Yleistä

Sisällöltään saman julkaisun eri versiot ovat käytännössä identtisiä, ainoan suuremman poikkeuksen muodostavat televisioelokuvat. Kuvaformaatit eivät kuitenkaan tee valintaa helpoksi niille, joilla on mahdollisuus tilata ulkomailta ja jotka haluavat valita teknisin perustein hinnan tai tekstitysvaihtoehtojen sijasta.

Suomenkielisen tekstityksen haluavilla ei luonnollisesti ole paljon vaihtoehtoja. Mikäli suomenkieliset tekstit ovat välttämättömiä, on yleensäkin Suomesta ostaminen varminta. Suomalainen julkaisu on joka tapauksessa halvimmillaan yleensä aavistuksen ulkomailta tilaamista halvempikin.

Mikäli laitteisto ei salli muiden alueiden levyjen tai NTSC-formaatin katsomista ovat eurooppalaiset julkaisut ainoa vaihtoehto. Muussa tapauksessa valinta on makuasia.

NTSC on periaatteessa sarjan "kotiformaatti", kaikki erikoistehosteet on kuutta viimeistä jaksoa lukuunottamatta tehty erityisesti NTSC:tä ajatellen. PAL-formaatissa (kuten kaikki Suomen televisiossa tulevat lähetykset) on oikein tehtynä parempi ja tasaisemmin liikkuva kuva kuin NTSC:ssä, mutta myös noin 4%:n nopeutus. Nopeutusta ei käytännössä koskaan huomaa ellei materiaali ole hyvin tuttua alkuperäisnopeudella, jokainenhan katselee televisiosta elokuvia kiinnittämättä asiaan huomiota.

Efektien erot eri versioissa

Babylon 5:n tapauksessa NTSC:lle tehdyt erikoisefektit kärsivät PAL-konversiossa, mistä lisää Babylon 5 FAQissa. Joissakin paikoissa efektejä on mahdoton saada toimimaan PALissa, esimerkiksi sanalistat jaksossa A Voice in the Wilderness tai tekijöiden kuvat Sleeping in Lightin lopussa pyörivät alunperin 30 kuvaa sekunnissa, ja suurin osa kuvista menee väkisinkin rikki PAL-version 25 kuvaan sekunnissa puristettaessa. Oikein tehtynä sarjan efektit siis näyttäisivät huomattavasti paremmalta NTSC-formaatin DVD:llä, mutta valitettavasti kaikilla julkaistuilla Babylon 5 -NTSC-levyillä hoidettu huolimattomasti, ja kuvan laatu on widescreeninä kärsinyt merkittävästi. Tämän vuoksi yllättäen PAL-versiot tarjoavat keskimäärin paremman laadun, The Gatheringia lukuunottamatta.

Entistä vaikeammaksi asian tekee se, että efektien rajaus laajakuvamuotoon on aavistuksen erilainen levyjen NTSC- ja PAL-versioissa. Järkeviä selityksiä tälle ei yksinkertaisesti pysty keksimään. Efektien ongelmista ja pienistä eroista löytyy kuvin havainnollistettua lisätietoa englanniksi sivulta How Babylon 5 Is Transferred to DVD.


[14.12.2004] Ovatko jaksot widescreeninä?

Babylon 5 on kuvattu pilottielokuvaa The Gathering lukuunottamatta Super35-prosessilla 16:9-kuvasuhdetta ajatellen, ja useimmat televisioesitykset on rajattu television mukaiseksi 4:3:ksi. Efektit on tehty suoraan 4:3-kuvasuhteelle, joten widescreeninä niitä on puolestaan jouduttu rajaamaan. Kaikki elokuvat elokuvat ovat oikeassa kuvasuhteessaan parhaassa muodossa, eli The Gathering fullframe 4:3, muut elokuvat anamorfinen noin 16:9. Itse sarjan jaksot ovat kaikki widescreeninä.

[30.10.2005] Käytännössä siis kaikki kohtaukset, joissa on erikoistehosteita tai virtuaalisia lavasteita, on jouduttu rajaamaan pystysuunnassa uusiksi matalammaksi, sillä alkuperäinen jälkikäsitelty kuvamateriaali ei ole ollut laajakuvaa. Warner Brothersin hukattua alkuperäiset efektikohtaukset on rajaus jouduttu tekemään valmiista esityskopioista, mistä aiheutuu selvästi näkyvää kuvan laadun huonontumista tällaisissa uudelleen rajatuissa kohtauksissa. Pahimmillaan tämä on neljännellä kaudella, jonka joistakin jaksoissa on jopa lähes neljäsosa erikoistehostekäsiteltyjä. Jotta asia ei koskaan pysyisi tarpeeksi helppona, on ainakin ensimmäisellä kaudella sarjan NTSC- ja PAL-versioissa erilaiset rajaukset, mistä myös lisää Leopoldin artikkelissa.

[14.12.2004] Crusaden jaksot eivät ole DVD:llä laajakuvamuodossa, vaan televisioesityksiä vastaavalla 4:3-kuvasuhteella. Todennäköisesti sarja on kuitenkin kuvattu kuten Babylon 5, leveämpään varautuen, ja sen efektit on tehty Babylon 5:n muutaman viimeisen jakson tapaan paremmalla laadulla.

Widescreenin ja televisioversion eroa havainnollistavat mallikuvat ovat In the Beginningin VHS-julkaisusta, ja peräisin Bart Barenbrugin widescreen/fullscreen -vertailusivulta. Sivulta löytyy myös kattavampi analyysi Babylon 5:n kuvasuhteista.



[30.10.2005] Mitä ääniraitoja levyillä on?

Sarjan alkuperäinen ääni on televisiota varten miksattu Dolby Surround -koodattu stereoääniraita, joka on kuultu myös TV2:n esityksissä ja myynti-VHS:llä. Teknisemmin, DVD:llä tämän esitysmuoto on kaksikanavainen surround-koodattu Dolby Digital.

The Gathering ja In the Beginning

Elokuvien Pohjois-Amerikan ja Australian julkaisulla on vain alkuperäinen englanninkielinen ääniraita.

Brittiläisellä The Gathering (Special Edition) -levyllä on ainoastaan alkuperäinen englanninkielinen ääniraita.

Eurooppalaisella (Britannian ulkopuolella) The Gathering -levyllä on alkuperäisen englanninkielisen ääniraidan lisäksi saksankielinen dubbi.

Eurooppalaisella In the Beginning -levyllä on alkuperäinen englanninkielinen ääniraita, sekä dubit saksaksi ja ranskaksi.

Ensimmäinen kausi

Jaksojen ääniraita on uudelleenmiksattu DVD:tä varten 5.1-kanavaiseksi. Euroopan julkaisulla ääniraita on englanniksi, saksaksi ja ranskaksi, joista ranska vain monona. Pohjois-Amerikan julkaisulla ääniraitoina on englanti ja ranska.

Toinen kausi

Jaksojen ääni on niinikään 5.1-remiksattu. Amerikkalaisella julkaisulla on tiettävästi vain alkuperäinen englanninkielinen ääni. Euroopassa on ainakin kaksi, mahdollisesti jopa kolme lievästi erilaista versiota. Kaikilla versioilla on alkuperäinen englanninkielinen 5.1-ääniraita. Yhdellä versiolla on lisäksi dubbi saksaksi, toisella versiolla dubbi ranskaksi, molemmat 5.1-kanavaisena. Joidenkin tietojen mukaan brittiläisessä versiossa olisivat nämä kolme ääniraitaa, ja vielä lisäksi hollanninkielinen dubbi.

Kolmas kausi

Jaksojen ääniraita luonnollisesti 5.1-remiksattu. Amerikkalaisella julkaisulla on ainoastaan englanninkielinen ääniraita. Eurooppalaisilla versioilla on samanlainen hajonta ääniraidoissa kuin toisellakin kaudella, eli englanninkielisen ääniraidan lisänä olevat dubbiraidat vaihtelevat maasta toiseen.

Neljäs kausi

Englanninkielinen 5.1-ääniraita löytyy jokaiselta julkaisulta. Euroopassa paketista on edellisen kauden tapaan paria erilaista versiota, joissa englannin lisäksi olevat dubbiääniraidat vaihtelevat.

Viides kausi

Pohjois-Amerikan julkaisulla on pelkästään englanninkielinen ääniraita 5.1-miksauksella. Euroopassa on vastaavanlainen lisä-ääniraitojen hajonta kuin aiemmillakin kausilla.

[14.12.2004] Crusade

Myös Crusaden ääniraita on remiksattu 5.1-kanavaiseksi. Amerikkalaisella julkaisulla on vain englanninkielinen ääni, eurooppalaisilta löytyy dubbeja kuten pääsarjankin kanssa.


[14.12.2004] Mitä lisämateriaalia levyillä on?

The Gathering ja In the Beginning

Elokuvien alkuperäisillä erikseen julkaistuilla DVD-versiolla ei ole mitään oikeaa extraa. Amerikassa julkaistussa kaikki viisi TV-elokuvaa sisältävässä paketissa on mukana molemmilla elokuvilla kommenettiraidat.

Ensimmäinen kausi

Jokaisella versiolla on seuraavat extrat:

Näiden lisäksi Pohjois-Amerikkalaisella versiolla on jokaisen jakson alkuperäinen traileri, sekä piilotettuna (easter egg) sarjan mainostraileri. Näitä ei mainittu ollenkaan julkaisun ennakkotiedoissa.

Toinen kausi

Jokaisen version lisämateriaalin pitäisi olla identtiset:

Gag Reel on piilotettuna extrana oleva lyhyt, parin minuutin kooste kuuluisista bloopereista, eli pieleen menneistä otoista ja hauskoista tempauksista kuvauksissa. Täysipitkiä fanitapaamisissa esitettyjä bloopereita (noin 15min jokaiselta kaudelta) ei todennäköisesti koskaan julkaista sellaisenaan, johtuen niiden tekijänoikeudellisesti lähes mahdottomasta asemasta.

Kolmas kausi

Kunkin version lisämateriaalin pitäisi olla identtinen:

Gag Reel on piilotettu kolmeminuuttinen blooper-kooste.

Neljäs kausi

Eri versioiden pitäisi jälleen olla identtisiä:

Viides kausi

Amerikkalaisen julkaisun lisämateriaalit:

Eurooppalaisen julkaisun odotetaan jälleen olevan identtinen.

[30.10.2005] TV-elokuvat

Syksyn 2004 TV-elokuvajulkaisulla kukin elokuva on saanut kommenttiraidan, sekä lyhyen haastattelujohdannon, jossa puhuvat kunkin elokuvan tekijät. Kaksi ensimmäistä näistä elokuvajulkaisuista on saatavilla vain Amerikassa julkaistussa viiden elokuvan yhteispaketissa.

[14.12.2004] Crusade

Paketti sisältää seuraavat extrat:


[18.7.2008] Onko levyillä suomenkielinen tekstitys?

The Gathering ja In the Beginning

Pohjois-Amerikan ja Australian julkaisulla, jolla on molemmat elokuvat, on tekstityskielinä englanti ja ranska. Tämän lisäksi levyltä löytynee englanniksi Pohjois-Amerikassa paljon käytetty Closed Captioning -tekstitys. CC vaatii erillisen dekooderin, jollainen on käytännössä jokaisessa pohjoisamerikkalaisessa televisiossa, mutta Euroopassa käytännössä ei saatavilla järkevästi.

Eurooppalaisella In the Beginning -levyllä on suomenkieliset tekstit. Levy on julkaistu myös Suomessa suomenkielisillä kansilla. Levy on kansia lukuunottamatta tasan sama ympäri Eurooppaa, tekstityksinä suomi, englanti, ranska, saksa, hollanti, tanska, puola ja kreikka.

Euroopassa The Gathering julkaistiin ensimmäisenä Britanniassa, ja kyseisellä levyllä on ainoastaan englanninkieliset tekstit. Helmikuussa 2003 levy on julkaistu myös muualla Euroopassa, ja sillä on tekstityskielinä suomi, englanti, saksa, norja, ruotsi, tsekki, kreikka, puola, turkki ja hollanti. Tämä julkaisu on sama, jota myydään myös Suomessa.

[28.7.2007] Muut TV-elokuvat

Muiden TV-elokuvien Euroopassa ja Australiassa sekä yhdessä että erikseen julkaistuissa versioissa on mukana myös suomenkieliset tekstit.

[30.10.2005] Ensimmäinen kausi

Paketista julkaistiin maaliskuussa 2005 versio, jolta löytyy myös suomenkieliset tekstit.

Nykyisellä eurooppalaisella versiolla on tekstityskielinä englanti, ranska, saksa, hollanti, ruotsi, arabia ja turkki.

Levyillä olevaa lisämateriaalia ei ole tekstitetty millään versiolla.

[18.7.2008] Toinen kausi

CDON ja jotkin muut liikkeet väittivät myyvänsä suomeksi tekstitettyjä kausipaketteja kauan ennen kuin sellaisia oli saatavilla. Oikeasti sellainen lopulta julkaistiin maaliskuussa 2008.

Eurooppassa on saatavilla identtiset tekstityskielet kuin ensimmäisen kauden paketissakin, mutta ne on hajautettu useamman eri version kesken. Saksalaisessa paketissa on tekstityksinä englanti, saksa, ruotsi ja turkki.

[18.7.2008] Kolmas kausi

Suomeksi tekstitetty Skandinavia-versio julkaistiin kesäkuussa 2008.

Amerikkalaisella julkaisulla on tekstitys englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Eurooppalaisten julkaisujen tekstityskielet ovat käytännössä identtiset toisen kauden kanssa, vastaavanlaisella kielihajonnalla maasta riippuen.

[18.7.2008] Neljäs kausi

Suomeksi tekstitetty versio julkaistaan syyskuussa 2008.

Amerikkalaisen julkaisun tekstitykset ovat englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Eurooppalaisilla julkaisuilla tekstityskielet vaihtelevat maasta toiseen. Englanti löytyy jokaiselta versiolta.

Viides kausi

Amerikkalaisella julkaisulla on tekstitys jälleen englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Eurooppalaisten julkaisujen tekstityskielet mukailevat jälleen edellisiä kausia. Suomeksi tekstitettyä julkaisua ei vielä ole.

Crusade

Suomenkielisiä tekstityksiä ei löydy miltään versiolta, englanninkieliset jokaiselta. Eurooppalaisten julkaisujen tarkemmat kielet vaihtelevat kuten Babylon 5 -kausien kanssa.


Miten saan Euroopan ulkopuolelta tuodun levyn katsottua?

Muualta kuin Euroopasta tuotujen levyjen kanssa täytyy ottaa huomioon kaksi seikkaa, kuvaformaatti ja soittimen aluekoodit. Euroopassa kuvaformaatti on PAL ja DVD-soitinten aluekoodi R2, Australiassa myös PAL, mutta aluekoodi on R4. Pohjois-Amerikassa kuvaformaatti on NTSC ja aluekoodi R1. Kaikki eurooppalaiset DVD-soittimet ovat virallisesti siis vain aluetta R2, ja näyttävät vain alueen R2 levyt. Kaikki PAL-alueiden soittimet osaavat näyttää myös NTSC-kuvaa, mutta tämä vaatii television kykenevyyden 60Hz:n kuvaan.

1) Aluekoodit

Erityisesti marginaalisemmissa levyissä ja erikoispainoksissa saattaa kyseessä olla kaikkien alueiden levy (merkitty usein R0), joka kelpaa kaikkien alueiden soittimille sellaisenaan. Kuvaformaatit täytyy silti ottaa huomioon.

Useimpien muualta maailmasta tuotujen levyjen katseluun täytyy soittimen hyväksyä myös muut aluekoodit kuin Euroopan R2. Käytännössä merkkisoittimet vaativat yleensä soittimeen tehtyä muutosta, joka alan liikkeessä teetettynä maksaa soittimen merkistä riippuen noin 500-1000 markkaa. Monen pienemmän valmistajan soittimissa on joitain "salaisia" kaukosäätimen tms. koodeja, joilla aluetta voi muuttaa. Suuret tavaratalot ja kodinkoneketjut eivät todennäköisesti tiedä aluekoodien kiertämisestä mitään (muualta tuodut levyt ovat heiltä pois), kannattaa kysellä pienemmistä erikoisliikkeistä.

Hyvä "modi" osaa valita aluekoodin automaattisesti, mutta antaa tarvittaessa valita alueen myös käsin. Kaikista uusista suojauksista huolimatta käsinvalintaa on mahdoton huijata, se toimii aina. Monissa paremmissa modeissa on myös muita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten käyttäjäestojen poistoja, jotka kiertävät tekstityksen tai ääniraidan lukitusta, tai FBI-logojen kelausestoja.

Euroopasta ostetun Sony Playstation 2:n pitäisi DVD-standardin mukaisesti olla vain alueen R2 DVD-soitin. Vaikka myös Australia kuuluu Sony Computer Entertainment Europen alueeseen, on laitteissa normaalit aluekoodit.

Warner Brothers on julkaissut ns. RCE-suojattuja (Region Coding Enhancement) levyjä, mikä tarkoittaa etteivät kaikki modifioidut soittimet niitä osaisi näyttää. Vaikka RCE onkin vaikein käytössä oleva suojaus, ei se häiritse useimpia tuoreempia automaattivalitsimia, ja aluekoodin käsinvalintaa ei edelleenkään voi huijata. Ensimmäinen Babylon 5 -DVD ei ole RCE-suojattu, mutta mahdollisesta jatkosta ei tietenkään voi vannoa mitään.

Useimmissa tietokoneiden DVD-asemissa aluekoodia saa vaihtaa vain muutaman kerran ennen kuin se lukittuu pysyvästi. Tätä voi yrittää kiertää päivittämällä aseman firmwaren. Tarkempia ohjeita ja firmwareja löytyy netistä, mutta varovaisuutta suositellaan. Firmwaren tuhoaminen tekee asemasta toimintakyvyttömän.

2) Kuvaformaatit

Koska eurooppalaiset DVD-soittimet osaavat näyttää niin PALin kuin NTSC:nkin ei ongelmaa soittimien puolella ole. Eurooppalaiset ja australialaiset levyt ovat formaatiltaan identtisiä, mutta Pohjois-Amerikasta tai vaikkapa Japanista tuodut levyt ovat NTSC-formaatissa, ja niiden näkyminen oikein televisiossa riippuukin sitten useammasta seikasta.

Ensimmäisenä ja tärkeimpänä television täytyy osata tahdistua 60Hz:n kenttätaajuuteen, tai NTSC-kuvaa ei saa näkyviin missään muodossa. Normaalisti eurooppalaiset televisiot päivittävät kuvaa 50 kenttää sekunnissa. Jos tahdistuminen onnistuu, saa kuvan jo näkyville. Muutamilla erityisesti kotimaisilla merkeillä (Nokia, Finlux) halvemmissa malleissa tahdistuminen ei onnistu, mutta useimmissa televisioissa (aina vanhoja ja halpoja tuntemattomien merkkien matkatelevisioita myöten) ei ongelmia ole, tosin sivuvaikutuksena voi saada pikkuiset mustat palkit kuvan ylä- ja alareunaan NTSC:n pienemmästä vaakajuovamäärästä johtuen.

Television tahdistuminen riittää kaikkien levyjen katseluun, jos soitin on liitetty televisioon RGB-signaalilla. RGB liitetään yleensä SCART-liittimien kautta, mutta SCART ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita RGB:tä. Pyytämällä RGB-kaapelia alan liikkeistä pitäisi saada oikeanlainen kaapeli. Joka tapauksessa RGB tarjoaa selvästi muita värisignaaleja paremman kuvan, RGB on kuitenkin televisioiden kuvaputkien omin formaatti.

Mikäli soitinta ei ole liitetty televisioon RGB:llä on joko television ymmärrettävä NTSC-värikoodaus (yleensä mainittu erikseen television ominaisuuksissa, ei löydy halvemmista malleista) tai sitten DVD-soittimen on osattava muuntaa värikoodaus PAL-muotoon (ns. PAL60, yleensä mainittu soittimen ominaisuuksissa). Muussa tapauksessa kuva näkyy mustavalkoisena.

Nykyään on olemassa myös joitakin DVD-soittimia, jotka osaavat konvertoida NTSC-kuvan täysin normaaliksi 50Hz:n PALiksi, jonka jokainen PAL-televisio kykenee näyttämään ongelmitta. Myös jotkut PC/DVD-ROM -pohjaiset ratkaisut osaavat suorittaa konversion TV-ulostuloonsa. Konversiossa kuvan ja erityisesti liikkeen laatu voi heiketä huomattavastikin NTSC:n ja PALin erilaisesta kuvamäärästä ja resoluutiosta johtuen.

Tietokoneen DVD-soitto-ohjelmille ei kuvaformaatilla ole merkitystä, mikäli levyjä katsotaan monitorilta.


[28.7.2007] Arvosteluja

Teknisestä laadusta välittämättömät voivat jättää tämän väliin.

The Gathering/In the Beginning (R1/R4, Pohjois-Amerikka/Australia)

Lyhyesti: Ominaisuuksiltaan köyhä. The Gathering kuvaltaan ihan kelvollinen. In the Beginningin kuva laadultaan vaihteleva, paikoin hyvin rakeinen. Kaikissa In the Beginningin efekteissä on vakavia ongelmia, jotka näkyvät erityisesti laajakuvatelevisiossa tai tietokoneella, ja joita on analysoitu tarkemmin artikkelissa How Babylon 5 Is Transferred To Video (englanniksi). Ääniraidat ovat niin hyviä kuin TV-miksauksilta voi odottaa.

Ensimmäinen kausi (R1, Pohjois-Amerikka)

Lyhyesti: Filmimateriaalin kuva hyvä. Valitettavasti efekteissä on samat ongelmat kuin In the Beginningillä. Ääniraidan uusi miksaus selkeä, mutta ei mullistava. Lisämateriaalissa kommenttiraidat hyviä, dokumentit tavanomaisempia.

Ensimmäinen kausi (R2/R4, Eurooppa ja Australia)

Lyhyesti: Kuva kokonaisuutena ennakko-odotuksiin nähden yllättävän hyvä, tosin filmimateriaalissa paljon roskia. Tasaisemman laadun vuoksi PAL-versio onkin kuvan puolesta yllättäen parempi kuin NTSC-versio. Jakso And the Sky Full of Stars on pahasti viallinen, kaikkien efektikohtauksien kuvasuhde on väärä ja kuva venynyt. Kyseessä on selkeä virhe levyn masteroinnissa, ja on mahdollista, että Warner Brothers voisi tarjota myöhemmin tilaisuuden vaihtaa levy ehjään. Ääniraitaan ja lisämateriaaliin pätevät samat kommentit kuin R1-versioon.

Toinen kausi (R1, Pohjois-Amerikka)

Lyhyesti: Pakettia vaivaavat pääosin samat ongelmat kuin ensimmäistäkin kautta. JMS:n kommenttiraidat ovat hyviä, näyttelijöiden kommenttiraita voi jakaa mielipiteitä. Lyhyet dokumentit ovat kiinnostavia.

Toinen kausi (R2/R4, Eurooppa ja Australia)

Lyhyesti: Ensimmäisen kauden kommentit pätevät enimmäkseen. Tällä kertaa joissakin jaksoissa on paikoin lievä masterointiongelma, joka saattaa näkyä häiritsevänä liikkeen suttaantumisena joillakin soittimilla.

Kolmas kausi (R1, Pohjois-Amerikka)

Lyhyesti: Kuva näyttää paremmalta kuin edellisillä kausilla, ja filmiroskat ja naarmut on saatu enimmäkseen pois. Ääniraita edelleen hyvälaatuinen, ja extrat edellisten pakettien tapaan niukahkot mutta kiinnostavat.

Kolmas kausi (R2/R4, Eurooppa ja Australia)

Neljäs kausi (R1, Pohjois-Amerikka)

[30.10.2005] Neljäs kausi (R2/R4, Eurooppa ja Australia)

[30.10.2005] Viides kausi (R1, Pohjois-Amerikka)

[30.10.2005] TV-elokuvat (R1, Pohjois-Amerikka)

Lyhyesti: Elokuvien tekeminen yleensä ollenkaan (poislukien The Gathering ja In the Beginning) kyseenalaistetaan vahvasti.

[28.7.2007] TV-elokuvat (R2/R4, Eurooppa ja Australia)


[18.7.2008] Mistä levyjä saa ja mihin hintaan?

Suomalaisia liikkeitä vertaillut www.hintahaku.com on syystä tai toisesta suljettu. Hintatietoja voi vielä vertailla osoitteessa osoitteessa www.vertaa.fi. Sivusto sisältää myös jonkin verran kansainvälisiä liikkeitä. Kansainvälisiä hintatietoja vertailee esimerkiksi DVD PriceCheck.

Suomesta

Suomessa julkaistuja levyjä pitäisi olla saatavilla mistä tahansa suomalaisia DVD-julkaisuja myyvästä liikkeestä, kuten alan erikoisliikkeistä tai tavarataloista aina Anttilaa myöten. Suomalaisten julkaisujen hinnat ovat myöskin varsin kohtuulliset, elokuvat alle kympin ja kausipaketit noin 30-35 eurossa, tarjouksessa jopa sen alle. Jotkin liikkeet, kuten Filmifriikki tai Discshop.fi, myyvät myös muualta Euroopasta tuotuja levyjä. Muutamat liikkeet, kuten Kukunor, myyvät vielä joitakin USAsta tuotuja levyjä. Liikkeet voivat myydä myös postimyyntinä, ja saattavat kyetä B5-levyjäkin toimittamaan, mutta hinnat voivat erityisesti amerikkalaisille versioille olla luonnollisesti kovat.

Myös Suomessa toimiva verkkokauppa CDON sekä Anttilan verkkokauppa NetAnttila myyvät DVD-levyjä. Molemmista tilaaminen onnistuu myös ilman luottokorttia tai muita nettimaksuvälineitä, sillä maksutavaksi saa myös paketin mukana tulevan laskun, jonka voi maksaa normaalina tilisiirtona. Koska CDON on ruotsalainen liike, ovat sen DVD:t ruotsalaisia julkaisuja, ja mahdollisesti ruotsinkielisillä kansilla, mutta skandinaavisissa julkaisuissa pitäisi sisällön olla identtinen suomalaisten julkaisujen kanssa.


Ulkomailta tilaaminen

Muita kuin eurooppalaisia julkaisuja halutessaan on yleensä tilattava ulkomailta, mikä käytännössä vaatii luottokortin. Joissakin tapauksissa pankista ja liikkeestä riippuen Visa Electron voi kelvata, mutta toimivuuden saa varmuudella selville vain kokeilemalla. Meritan Electron ei tiettävästi ole toiminut missään. Mikäli korttia ei ole eikä saa lainaksi on suunnilleen ainoa vaihtoehto joko tilauttaa jollakin muulla, tai sitten yrittää metsästää suomalaisista importteja myyvistä liikkeistä. Import-levyjen hinta on aina huomattavasti kalliimpi, käytännössä vähintään kaksinkertainen halvimpiin ulkomaalaisiin vaihtoehtoihin verrattuna.

EU:n ulkopuolelta tilatessa vähänkin suuremmilla paketeilla on huomattava riski jäädä tulliin, jolloin niiden arvosta peritään tullit (3.5%) ja ALV (22%), mikäli perittävä summa ylittää 10 euroa (eli ALV:t jos tilauksen arvo yli noin 45 euroa, tullit jos tilauksen arvo yli noin 286 euroa). Ohessa varteenotettavia ja luotettavaksi tunnettuja nettikauppoja, joiden listoilta B5-DVD:itä löytyy.

DVD Box Office - Kanadalainen R1-levyjä myyvä liike, joka toimittaa paketit Eurooppaan Englannin, Belgian tai Ranskan kautta, jolloin tulliriskiä ei ole. Listahinnat sisältävät postikulut.

Play.com - Eurooppalainen mutta sekä R1- että R2-levyjä myyvä Play.com (entinen Play247) sijaitsee Jerseyn saarella, eli EU:n tullialueella mutta EU:n veroalueen ulkopuolella. Paketit siis voivat jäädä tulliin, jolloin niistä perittäisiin ALV (22%). Play ei enää hyvitä mahdollisia tullikuluja kuten joskus. Nykyään PlayTraden kautta on mahdollista saada tuotteita liikkeiltä ja yksityisiltä ympäri maailman, jolloin paketit voidaan lähettää myös Euroopan ulkopuolelta.

[28.7.2007] BlahDVD - Toinen Jerseyn saarella sijaitseva DVD:itä myyvä liike, jonka pakettien tulliriski on identtinen Playn kanssa mutta hintataso joiltakin osin halvempi.

EzyDVD - Australialainen nettipulju myy Australian omien R4-levyjen lisäksi huomattavasti R2/R4-levyjä, jotka ovat kansia lukuunottamatta täysin identtisiä vaikkapa Anttilan myymien levyjen kanssa, vain huomattavasti halvempia. Kansainvälisissä tilauksissa listahinnoista vähennetään Australian paikallinen ALV, 10%. Tulliriski normaali, eli kannattaa tilata vain yksi levy kerrallaan.

[14.12.2004] DVD Crave - Australialainen liike myy merkittäviä määriä tavaraa myös Eurooppaan, ja jopa hintatiedoista löytyvät eurot suoraan. Pakettien päällä lukee todellisuutta pienempi arvo eikä mukana ole kuittia, joten teoriassa tulliriski saattaa olla pienempi.

Amazon.com - Maailman suurin ja tunnetuin nettikauppa myy R1-levyjä. Toimituskulut suhteessa huomattavat ja tulliriski varteenotettava, tullimaksujen osuessa kohdalle vasta parinkymmenen levyn tilaaminen on taloudellisesti kannattavampaa kuin vain yhden kerrallaan.

Amazon.co.uk - Amazon.de - Amazonin brittiläinen ja saksalainen haara myyvät luonnollisesti R2-levyjä. Postikulut ovat pienille tilauksille huomattavat. Tilatessa mukaan lasketaan Suomen ALV DVD-levyille, ja tullivaaraa ei luonnollisesti ole. Saksalaisesta haarasta tilatessa saanee yleensä saksalaiset kannet, vaikka levyt olisivat identtisiä.

Mediadis (entinen DVD Zone 2) - Belgialainen liike myy R2-levyistä pääasiassa manner-Euroopan versioita. Hinnat ovat erittäin halvat toimituskuluineenkin, ja tulliriskejä luonnollisesti ei ole. Moni valikoiman levy on ranskalainen tai hollantilainen, ja se voi näkyä paketin lisäksi myös levyjen ääniraita- ja tekstitysvalikoimassa.

[18.7.2008] Linkit

Sivuja, joihin tässä FAQissa on viitattu, tai jotka muuten saattavat kiinnostaa asiaan liittyen. [18.7.2008] Kuolleita linkkejä poistettu.