[Etusivu]
13 - Ennusmerkkejä
(Signs and Portents)
< < <
> > >

Jaksolista

Sunnuntai 9.11.1997, klo 22.15
[Kuva]
Lady Ladira ja Londo

Kirjoittanut J. Michael Straczynski
Ohjannut Janet Greek
Tuotantonumero 114
Ensiesitys 18.5.1994 (US)

Ensimmäisen kauden nimijakso. Kaapparitoiminta aseman lähistöllä lisääntyy. Londo saa käsiinsä mittaamattoman arvokkaan centauri-esineen. Salaperäinen vierailija tapaa suurlähettiläitä.
Vierailijoina:
Gerrit Graham, Fredi Olster, Whip Hubley, Ed Wasser
Signs and Portents

The future is always changing. We create the future with our words, our deeds, and with our beliefs.
Arvostelu

   P5 Rating:   9.06 (sijoitus: 21/114)
   GEOS Rating: 8.47 (sijoitus: 44/115)
#babylon5.fi-neuvosto arvostelee: VVVV
C VVVV½
Ensimmäisen kauden nimijakso Signs and Portents on erittäin hyvä ja viihdyttävä, vaikkei ehkä aivan Skyn tasolle ylläkään. Jakso on myös ensimmäinen jonka onnistui P5-äänestyksessä rikkoa yhdeksän pisteen raja. Jakso pohjustaa tulevia tapahtumia todella rankalla kädellä, vaikka sen suuri merkitys Isolle Tarinalle ei välttämättä aivan heti hahmotukaan. Mukana on riittävästi toimintaa ensimmäisen pitemmän avaruustaistelun muodossa, pakolliset paljastukset, sekä erityisesti paljon mysteerejä, arvoituksia ja yksityiskohtia, jotka jäävät killumaan myöhempää lisäselvittelyä varten. Ja yhtenä suosikeistani, pilotissakin nähty Ed Wasser tekee nyt erinomaista työtä hieman erilaisessa roolissa... Virkistävä jakso, jossa kaikkea ei todellakaan tarjota normaalien jenkkisarjojen malliin valmiiksipureskeltuna. Ensimmäisen kauden parhaimmistoa, vaikka vähän tuntuukin parasta teräänsä menettävän noin kymmenen katselukerran jälkeen ;-)
R VVV
"Ei B5:ssä mitään jatkuvaa juonta ole", "tämähän oli ihan huono".

Ja niin edelleen. SaP on poikkeus. SaP vastaa hieman noihin kysymyksiin, ja muutamaan muuhunkin... Spoilaamatta on vaikea kertoa paljoa, mutta vähän voi: SaP on hyvä jakso, ykköskauden parhaimmistoa, vaikka menettääkin uudelleenkatsellessa tehoaan. Juonessa on ihanaa yllätyksellisyyttä, ja uusia kysymyksiä nousee varmasti.

Visuaalisesta toteutuksesta SaP:ia pitää kiittää seisten taputtaen. Efektit ovat näyttäviä, ykköskauden parhaat, voisin jopa sanoa. Musiikki nyt oli sellaista kuunneltavaa, muttei mitään sävähdyttävää. Ohjauksesta vastaa JG, kukapa muukaan.

Nauhoittamista suositellaan.

T VVVV
Tämä jakso on ykköskauden huippujaksoja, kuuluu sarjaan "toiseksi parhaat jaksot ykköskaudella." Ohjaajana jälleen iki-ihana Janet Greek, ja sen huomaa. Juoni sinällään ei ole kovin kiinnostava, mutta foreshadowingia on sitten raskaamman päälle. Kannattaa ihan oikeasti ottaa jakso videolle ja kelata pari kertaa ees taas, jotta huomaa niitä luikerompia. Tällä jaksolla kun on merkitystä tulevaisuudessa. Huomaanko Juonen ja Jatkuvuuden nostavan päätään? Plääh, eihän jenkkien attention span moiseen riittäisi...

Tällä kertaa musiikki ei oikein vakuuta, mutta efektit alkavat olla jo sitä luokkaa, että kehtaa ottaa mummon kaapista ja näyttää. Ja kun joku kertoo miten toteuttaa tämän pienoismalleilla ja saavuttaa saman intensiivisyyden ja vauhdin, saa 10 pistettä ja papukaijamerkin.

Kokonaisuutena oikein kiva jakso, kärsii ehkä aikanaan pikkasen yllätysmomentin kadottua, kun tulevaisuudessa tulee tietämään enemmän. TCA:n bongauspisteitä saatavilla (kts. Survivors).

 
Linkkejä muualle

Juhan kuvaselain
Juonisynopsi
Lainauksia
JMS puhuu
Leopoldin viikkoartikkeli