[Etusivu]
111 - Tie Babyloniin
(In the Beginning)
< < <
> > >

Jaksolista

Lauantai 25.3.2000, klo 22.00
[Kuva]

Kirjoittanut J. Michael Straczynski
Ohjannut Michael Vejar
Tuotantonumero TNT MoW2
Ensiesitys 4.1.1998 (US)

Puolitoistatuntinen TV-elokuva. Maa-Minbari sodan vaiheet ensikohtaamisesta Linjan taisteluun.
Vierailijoina:
Theodore Bikel, Reiner Schone, Michael O'Hare, Robin Atkin Downes, J. Patrick McCormack, Tricia O'Neil, Robin Sachs, James Patrick Stuart
In the Beginning

Where another race would surrender to despair, the humans fought back with even greater strength.
Arvostelu

   P5 Rating:   8.90 (sijoitus: 26/114)
   GEOS Rating: 8.98 (sijoitus: 15/115)
#babylon5.fi-neuvosto arvostelee: VVVV½
C VVVV
Kauan sitä sitten odotettiinkin sen jälkeen kun tieto sen tekemisestä julkistettiin. Mitään "oikean" elokuvan tasoista revitystä kuitenkin on turha odottaa, sillä In the Beginning on vain TV-elokuva, kestoltaan ja kuvausajaltaan reilut kaksi tavallista B5-jaksoa, ja budjetiltaankin alle neljä.

Osittain, mutta vain osittain, elokuvaan kohdistetut odotukset pitivät, ja ItB on kohtalaisen viihdyttävä puolitoistatuntinen. Audiovisuaalisesti kaunis ja myös normaalisti ei niin kovin vakuuttavien vakiokastilaisten näyttelytyö pelaa vähintäänkin hyvin. Ennen kaikkea yleinen tuntuma on "elokuvamaisempi" kuin sarjassa, johtuen varmasti huolitellummasta ohjauksesta, ja pitemmän jälkituotantoajan myötä tulleesta hiotusta efektien ja musiikin käytöstä. Efektejähän on todella paljon, ajallisesti noin 20 minuuttia, ja ne ovatkin sitten enimmäkseen erittäin kauniita. Mutta fysiikan unohtuminen jaksaa rassata. Se tärkein asia, eli tunnelma, on usein kohdallaan. Aiemmin ei ole yhtä hyvin kuvattu sitä, kuinka epätoivoinen sota oli ihmisten kannalta. Muutamat kohtaukset ovat liikuttavia.

Kokonaisuus toimii kuitenkin ontuen. ItB yhdistää kolme-neljä kautta nähneelle kasan irrallisempia tietoja vähän väkinäisen oloisesti, ja jää paikoitellen kovin hajanaiseksi. Jo ennalta tunnettuja asioita esitellään yksittäisinä lyhyinä kohtauksina ilman sen kummempia taustoja tai seurauksia, ja oikeastaan ainoa uusi asia on todella väkisinkyhätyn ja tökerön oloinen, suorastaan nolo. Kuvamateriaalia lainataan aivan suoraan viidestä itse sarjan jaksosta, mutta esimerkiksi legendaarinen Battle of the Line on uusittu, ja valitettavasti ItB:n räikeä efektipauke ei pärjää Skyn uskomattomalle tunnelmalle.

Jotkin asiat tunnutaan käsittelevän vähän turhan vauhdikkaasti, ja ehkäpä siihen loppuunkin olisi voinut saada enemmän varsinaista sisältöä. Vaikka elokuva on suunniteltu ensimmäisenä katseltavaksi, spoilaa se noviisia sen verran, että parin ensimmäisen kauden katselu muuttuu täysin. Ja neljä kautta nähnyt ei puolestaan saa juurikaan uutta irti, joten elokuvan kohderyhmä on vähän ristiriitainen...

"Elokuva"-nimike lienee kaikkien B5-TV-elokuvien suurin taakka. Niiden on toimittava riittävän hyvin yksinään (eli turha odottaa mitään kovin arciin liittyvää) ja niitä on pystyttävä seuraamaan sarjaa tuntematta (odotettavissa rautalankaa tapahtumista ja hahmoista, jopa epänormaalisti käyttäytyviä hahmoja). Vielä kun tarinat on jälkikäteen suunniteltu, kirjoitettu ja kuvattu, ei jo olemassaolevaan jatkumoon voisikaan enää vaikuttaa. Tämä on tapaus ilmiselvästi myös ItB:n kohdalla. Ja valitettavasti ItB on mielestäni selkeästi paras neljästä TNT:n tilaukseen kuvatusta B5-elokuvasta...

Kaikesta vikinästä ja valituksesta huolimatta In the Beginning on kyllä kohtalaisen nautinnollinen, joskin epätasainen katsottava, mutta joka tapauksessa pettymys ennakko-odotuksiin nähden. Moni normaali sarjan jakso tekee paljon suuremman vaikutuksen, eikä ItB:ltä kannata odottaa liikoja. Ainakin tämän jälkeen osaa olla odottamatta liikoja muilta TV-elokuvilta. Arvosanassa sisältöpuolen ammottavaa tyhjyyttä tasapainottaa puolitoistatuntisen paras anti, eli toimiva toteutus.

R VVVV½
Vaikka ItB on ajoittain hyvinkin tylsän puoleinen elokuva, on sen tunnelma kuin toiselta planeetalta. Muutamat erinomaiset kohtaukset jäävät mieleen; musiikit ovat ... loistavia.

Mutta on niitä huonojakin puolia, ja paljon. Juonen hajanaisuuden vielä ymmärtää, kestihän koko sota useita vuosia. Mutta väkinäinen hahmojen tunkeminen sarjaan pilaa tarinaa. Useimmat varmaankin katsovat ItB:n saadakseen lisää tietoa E/M-sodasta, mutta tämä on ikävästi toisella sijalla itse sarjasta tuttujen naamojen täyttäessä ruudun.

Ja suurin valituksen aihe on Linjan taistelu. Nopea musiikkivideoleikkaus, epämääräinen tapahtumakulku ja rumat efektit ovat kyllä kamalaa katsottavaa Skyn ihanan taistelun jälkeen.

Kyllähän tuota silti katsoo, ja eräiden hahmojen takia ihan mielelläänkin.

T VVVV½
In the Beginning on yhteen sanaan tiivistettynä nätti. Efektit, lavasteet, musiikki ja ohjaus luovat maukkaan näköisen ja kuuloisen paketin. Efektit ovat nättejä koko leffan ajan, paitsi:

Linjan taistelu on näin vanhan And the Sky Full of Stars -fanin mielestä paljon huonompi kuin ennen. Räiskettä ja pauketta ja värivaloja, yök. Toisaalta, minä en tykkää Star Warsin uusintapainoksestakaan ;)

Juonessa ei ole kovin suuria ylläreitä, mitä nyt ei ole sinänsä niin ihmeellistä. Kyseisen ajanjakson tapahtumia on käsitelty sarjassa niin monta kertaa, että ihan upouusien detailien heittäminen olisi katsojan kusettamista.

Näyttelijät ovat odotettua tasoa. Reiner Schone sopii edelleen Dukhatin rooliin kuin nenä naamaan ja muutkin vierailijat saavat homman toimimaan. Tutusta porukasta voiton vie (taas kerran) Peter Jurasik. Londo yksinkertaisesti tykittää. Loppuporukka on taas sillä tasolla jota heiltä on oppinut odottamaan.

Efektiporukan lisäksi Chris Franke on virittänyt itsensä äärimmilleen ja leffassa on pari kohtausta jotka jäävät mieleen erityisesti musiikin ansiosta, niinkuin oikein on. Vastaavanlaisia muistettavia melodioita ovat esimerkiksi iki-ihanan Skyn Requiem tai TLTS:n Narnin pommitus.

Summa summarum: ItB on ihan viihdyttävää katsottavaa, vaikkei olekaan mikään pakkokatsottava.

 
Linkkejä muualle

Juonisynopsi
Lainauksia
JMS puhuu
Leopoldin viikkoartikkeli