[Etusivu]

Babylon 5 - Spin-off

Jaksolista

Crusade
Yhteenveto laiskoille

Crusade olisi ollut Babylon 5:n spin-off, eli samaan universumiin sijoittuva toinen viisivuotinen tarina uusilla hahmoilla. Sarjan kotikanavan TNT:n "ehdotuksien" myötä sarjan tuotantoon tuli kuitenkin ongelmia jo viiden kuvatun jakson jälkeen. Kokonaan uusia ja alunperin suunnittelemattomia jaksoja kuvattiin sarjan alkuun JMS:n tehdessä joitakin kompromisseja, mutta hänen haluttomuutensa myöntyä TNT:n typeriin vaatimuksiin laajemmin johti sarjan lopettamiseen 13 jakson jälkeen. Sarjan piti kestää B5:n tavoin viisi 22-jaksoista kautta.

Lue myös Crusade FAQ.

Mikä Crusade olisi ollut?

Jo vuosia sitten JMS kertoi hänellä olevan valmiina toinenkin Babylon 5 -universumiin sijoittuva tarina, mikäli kysyntää riittää Babylon 5:n loputtua. Crusade on viisivuotinen jatkuva ja suunnitelmallinen tarina, joka tapahtuu samassa universumissa kuin Babylon 5, mutta pääosassa ovat eri henkilöt, ja tapahtuma-aika on joitakin vuosia Babylon 5:n tarinan jälkeen. Kyseessä on siis spin-off -sarja, joka on sukua Babylon 5:lle samalla tavalla kuin Star Trek: Deep Space Nine on sukua Star Trek: The Next Generationille.

JMS itse olisi vastannut Crusaden viisivuotisesta juonesta, joka olisi löysempi kuin Babylon 5:n vastaava, mutta silti mojovia käänteitä sisältävä. Crusadessa oli myös tarkoitus kokeilla mitä muut kirjoittajat saavat aikaan Babylon 5:ssä esitellyssä universumissa, ja uutta viisivuotista kirjoittamisurakkaa JMS ei koskaan aikonutkaan uusia. Tuottamisen ohella JMS aikoi kirjoittaa noin puolet jaksoista.

Crusadelle haettiin tunnistettavaa ja Babylon 5:stä poikkeavaa yleisilmettä. Tätä varten esimerkiksi musiikissa ja puvustuksessa annettiin mahdollisuus uusille nimille. Crusaden musiikista vastasi jazz-taustainen klassistakin säveltänyt Evan Chen, jonka Crusadea varten säveltämät musiikit ovat hyvin kokeilevia elektronisia äänimattoja, joissa on yllättävänkin vähän temaattisia elementtejä. Sen sijaan tuotantoporras ja efektifirma säilyivät samana kuin Babylon 5:ssä, vaikka erityisesti efektien puolella Crusade olisi ollut kokeilullisempi ja kehittyneempi. Budjetiltaan Crusaden piti olla jonkin verran Babylon 5:ttä suurempi, virtuaalilavasteiden huomattavasti suuremman tarpeen takia, mutta budjetinlisäyksen on kerrottu olleen vain noin $20.000 jaksoa kohti.

Loppukesästä 1998 kerrottiin, että NASAn Jet Propulsion Laboratory työskentelee Crusaden parissa yhteistyössä efektifirma Netter Digitalin kanssa. JPL:n tehtävänä oli tieteellisissä asioissa neuvominen, sillä tarkoituksena oli tuoda tiede takaisin tieteissarjoihin. Babylon 5 on jo vuosia sitten syrjäyttänyt Star Trekit NASAn työntekijöiden suosikkisarjana.

Mitä tapahtui?

Crusaden taru alkoi virallisesti kesällä 1998, kun sarjan tuotantoon meneminen vahvistettiin. Pian pääosaan kapteeni Matthew Gideoniksi kiinnitettiin Gary Cole, joka lienee suomalaisilla tuoreimmassa muistissa sarjan Piru irti (American Gothic) sheriffi Lucas Buckina tai elokuvan Konttorirotat (Office Space) pomo Bill Lumberghina.

Neljäs Babylon 5 -televisioelokuva A Call to Arms toimi johdatuksena Crusadeen. Kyseessä ei kuitenkaan ole suoranainen pilottielokuva, vaikka sarjalle pohjan rakentaakin. Se sai USAssa TV-ensi-iltansa 3.1.1999, ja alkuperäisen suunnitelman mukaan sarja olisi alkanut kolme päivää myöhemmin.

Crusaden kuvausten alkaessa 3.8.1998 kaikki näytti vielä varsin hyvältä. Pian alkoi kuitenkin kuulua epäilyttäviä huhuja TNT:n mahdollisesta sekaantumisesta Crusaden sisältöön. Huhuja voimisti JMS:n vaikeneminen asiasta netin keskustelualueilla. Vain viiden jakson kuvaamisen jälkeen lokakuussa sarja meni kuvaustauolle. Tauon aikana sarjalle annettiin lisää rahoitusta, uusia lavasteita rakennettiin ja joitakin muita tuotannollisia seikkoja paranneltiin. Ja paljon muutakin, mutta niistä saatiin tietää tarkemmin vasta hyvän matkaa vuoden 1999 puolella.

TNT on pääasiassa westerneistä ja wrestlingistä (suomalaisittain vapaapainista) tunnettu kanava, jolla ei ole kokemusta uusista draamasarjoista. Niinpä TNT ajatteli antaa vähän omia luovia ideoitaan Crusaden kehittämiseksi. Myöhemmin paljastui ehdotuksien tarkempi laatu:
 • enemmän ekspositiota, asiat pitää selittää tarkemmin että tyhminkin katsoja ymmärtää missä mennään ja mitä tapahtuu
 • ei viittauksia menneeseen, eihän kukaan Babylon 5:ttä muista
 • enemmän tappeluita ja toimintaa
 • hahmokehitykseen mallia wrestlingistä
 • enemmän isorintaisia naisia, tiukkoja uniformuja, ja yhdeksi päähenkilöksi ns. sexual explorer, joka harrastaa seksiä suunnilleen kaikkien vastaantulijoiden kanssa
 • uusi avausjakso, alkuperäinen avausjakso olisi alkanut keskeltä tapahtumia ja sehän ei kelpaa
Nämä kaikki kohdat ovat totta. Siis lyhyesti: Baywatch meets Wrestling in Space.

Tauon jälkeen sarjalle kuvattiin peräti kahdeksan uutta jaksoa edeltämään alkuperäistä avausjaksoa. Osa näistä jaksoista oli jo suunniteltu, tai jopa kirjoitettu, mutta tarkoitettu tapahtuvan myöhemmin. Samalla sarjan alku piti siirtää tammikuulta kesäkuuhun, sillä lokakuussa kuvatut jaksot eivät olisi ehtineet millään valmistua riittävän nopeasti.

Uusi avausjakso on se, mihin TNT:n vaatimukset ovat kaikkein eniten purreet. Siinä on päätöntä tappelua, aivan uskomatonta rautalangan vääntöä ja saman asian toistamista, ettei kukaan vaan vahingossa missaa. JMS sanoi yrittäneensä tehdä juuri sen verran kompromisseja, että sarja yleensä saatiin uudestaan tuotantoon tauon jälkeen. Ja jaksoon hän myös ujutti lähestulkoon suoran viittauksen sarjan tuotannollisiin ongelmiin. Kaiken häslingin jälkeen JMS päätti myös pitää Crusaden alkuperäistä aikomustaan tarkemmin hallussaan.

JMS luonnollisesti oli hyvin vastentahtoinen toteuttamaan mitään TNT:n vaatimuksista. 29.1. hän varsin epäsuorin sanakääntein kertoi, että westerneistä, historiallisesta draamasta ja vapaapainista tunnettu TNT ei ole mikään ihanteellinen kanava scifille, ja että scifi-ystävällisempää levittäjää etsitään. Hän myös vihjasi SciFi Channelin olevan kiinnostunut sarjasta.

"So if folks wanted to drop an encouraging note to, let's say, the Sci-Fi Channel, for instance, that would certainly be okay by me." -- JMS, 29.1.1999
JMS teki lopulta kolmantenatoista tuotetun (kahdeksantena esitetyn) jakson kuten itse halusi unohtaen täysin TNT:n palautteen, ja jopa sisällytti jaksoon pienen sivujuonen joka suoraan liittyi TNT:n sekaantumishaluun. Tämä oli liikaa TNT:lle, ja sarjan tuotanto loppui siihen. SciFi Channel ei pystynyt sarjaa hankkimaan, sillä kanavan vuoden budjetti oli jo lyöty lukkoon helmikuussa. Huhujen mukaan SciFi Channelin lisäksi mm. Fox (The X-Files, Millennium) oli ainakin jossain vaiheessa kiinnostunut sarjasta, mutta tätä ei ole missään vahvistettu.

Olemassaolevat 13 jaksoa tuotettiin loppuun ja esitettiin TNT:llä alkaen 2.6.1999. On olemassa hyvin hyvin pieni mahdollisuus, että sarja saataisiin vielä tuotantoon, mutta se on erittäin epätodennäköistä. Näyttelijäsopimusten optiot umpeutuivat heinäkuussa, tosin useimmat näyttelijöistä olisivat tiettävästi kiinnostuneita jatkamaan tarvittaessa. Netissä on joitakin kampanjoita joilla pyritään pelastamaan Crusade.

Tuotetusta kolmestatoista jaksosta JMS kirjoitti lopulta peräti 10. Babylon 5:n viidennellä kaudella jatkuvuutta valvonut Fiona Avery kirjoitti kolme, joista tosin vain kaksi ehdittiin tuottaa, ja jo Babylon 5:stä tuttu Peter David (Soul Mates, There All the Honor Lies) yhden. Muita jotain kirjoittaneita henkilöitä olivat ainakin Larry DiTillio (Born to the Purple, Deathwalker, TKO, Eyes, A Spider in the Web, GROPOS, Knives) ja Richard Mueller, mutta he eivät ehtineet saada mitään valmiiksi ennen Crusaden lopettamista.

Mutta miten TNT pystyi sanelemaan näitä asioita, kun niin Babylon 5:n kuin Crusaden, sekä TNT:n omistava Warner Brothers on kuitenkin se korkeampi taho? Ei TNT pystykään lopettamaan sarjaa tai tekemään tuon tason päätöksiä. Mutta eräs Ted Turner (TNT = Turner Network Television) sattuu omistamaan myös WB:n osake-enemmistön...

[22.9.] Lyhyt spoileriton mielipide Crusadesta nyt kaikki jaksot nähneenä: TNT:n sorkkimisen jälkeen tehtyä kahdeksaa alkujaksoa ei jäisi kaipaamaan. Olihan siellä pari ihan kohtalaista tekelettä, mutta kaikessa väsyttävyydessään niistä ei jää mieleen paljonkaan muuta kuin epäsuora kuittailu TNT:lle. Sen sijaan ennen TNT:n sekaantumista tuotetut alkuperäiset viisi jaksoa, jotka ovat esitysjärjestyksessä viimeisenä, ovat aivan eri tasoa. Ne pitävät mielenkiintoa yllä, ja ovat hyvinkin B5:n tasoisia. Yksi jaksoista on jopa erinomainen ja toimivan humoristinen, parin muun ollessa myöskin hyviä. Sorkkimatonta Crusadea katsoo siis mielellään, ja sitä jää oikeasti kaipaamaan.

Crusaden jaksolista (alkuperäinen esitysjärjestys)

Toisessa sarakkeessa olevista tuotantonumeroista näkee miten viiden jakson kuvauksen jälkeen TNT tahtoi uusia jaksoja alkuun.

1 108 War Zone
2 107 The Long Road
3 106 The Well of Forever
4 109 The Path of Sorrows
5 110 Patterns of the Soul
6 111 Ruling from the Tomb
7 112 The Rules of the Game
8 113 Appearances and Other Deceits
9 103 Racing the Night
10 102 The Memory of War
11 101 The Needs of Earth
12 104 Visitors from Down the Street
13 105 Each Night I Dream of Home

Nämä jaksot oli kirjoitettu, mutta jäivät kuvaamatta TNT:n vedettyä töpselistä lopullisesti.

14 114 To the Ends of the Earth
16   Value Judgments
22 116 The End of the Line (kauden finaali)

JMS:n ilmoitus Crusaden lopettamisesta

From: jmsatb5@aol.com (Jms at B5)
Subject: from jms re: Crusade
Date: 26 Feb 1999 14:07:43 -0700

Bottom line:

The reason we've been waiting so long for news is that the SciFi Channel has
been crunching numbers for weeks, trying to make the deal work with WB, and
doing their level best. The programming folks there loved the show (and
special thanks has to go to Programming Head Tom Vitale at SFC who worked
hardest to make this work).

The problem is simply this: the money to fund a series is a BIG chunk of
change. SFC had already allocated its budget for the year as of January 1st,
and there simply wasn't enough left in this year's budget to pull it off. 
Also, the emphasis now is on spending money on shows where one owns a piece of
it, and Crusade is owned entirely by WB. 

At the end of they day, they just couldn't make the dollars work, though they
tried their damndest, and are only to be thanked.

I'm told that if the ratings are good on the 13 which TNT will still air, all
the eps made so far will be shown, there may be a second season, but we'll see.

Meanwhile, I'm taking the day off. There have been seven offers for overall
deals and multiple network pilot deals with both networks per se and studios on
my desk for about a year now, ever since B5 ended, which I've been putting off
to do Crusade. Now I'll pick one of those deals and make it. So the next
thing from me you see will almost certainly be on one of the major networks. 
I'm going back into the deep water again....

Meanwhile, my thanks to all those who emailed and wrote and called and
supported. It's a good show, as will be seen when the shows are aired, and I'd
rather lose a show I believed in than keep one I didn't believe in.

 jms
JMS:n tarina Megaconissa 6.3.1999

    Q: "I'd like to know how many episodes are sold and what plans you
have..." 
    JMS: "For?"
    Q: "Crusade."
    JMS: "Thank you. It's a very long story. There's stuff I can
say, and there's stuff that I can't say. So, I'll tell you what I can
say and lie about what I can't say. "We shot 13 episodes. And TNT will
be airing those on June 9 at 10:00, starting then and going straight
through, more or less.
    And we had... they had said they weren't going to do more beyond
that, beyond the 13. We tried at that point to take it to the SciFi
Channel, but it was so late in the game.... It takes a lot of money to
be able to support an entire season of a show. The SciFi Channel had
already allocated their funds for the year, so they couldn't pick it up.
    If the show does well, the first 13, then it will be considered
for a season, beginning with the second season, on the SciFi Channel. If
the show does well, it will go on. "As for more what happened...
    Let me tell you a fairy tale. And every fairy tale begins with
Once Upon A Time...
    "...There was a writer of songs in a kingdom. And he wasn't the
best writer of songs on the entire planet. There were others who were as
good or better. And he had written 110 really good songs... and four or
five long odes.
    And they said, 'Do some more songs for us.'
    And he said, 'Sure.'
    And he began writing more songs. And those were for this little
kingdom which was great. As were the ministers, who had always before
worked with him.
    "Then the King heard about the new songs that were being
commissioned. Not the Emperor. Not the Emperor Theodore and his wife
Lady Jane. I ain't talking about them. I'm talking about the lower king
of a particular land, all right. I don't want the Emperor getting pissed
at me.
    And he (the King) said, 'Well, I should be involved creatively.'
"And thus there came... runners would come with scrolls, which the
singer/songwriter would look at and burn.
    "Now this is just a fairy tale. Okay? This is nothing but a
fairy tale. This is not about Crusade. Okay? I'm just telling you a
story here.
    "And the King became wroth. He waxed Wroth, and Wroth wasn't
very happy about it. Old joke, I'm sorry.
    "So they called for a grand meeting at which, along one long
table were ministers, and emissaries, and ambassadors, and functionaries
and assistants, and programming-uh,...a whole lot of guys. Now on the
other side of the table was the writer of songs. And they had plenty of
these huge scrolls in front of them. And they began to open the first
one.
    "And the writer of songs said, 'no.'
    "And they brought someone in with a book to explain to them what
the word 'no meant, because they had never heard it before. And they
said, 'no to what?'
    "I said... The writer of songs said, in this imaginary story,
'no to all of it. No to all of it in all its parts and pieces, from page
1 to page 20. No to all of it.' The writer of songs felt that what they
wanted was, in modern terms, for a moment, sort of Baywatch meets
wrestling in space. Which was not applicable, exactly, to our fairy tale
scenario. (aside: If I every work again, it'll be a miracle)
    "It became clear that if the King's emissaries were not properly
responded to, that they may say, 'you can only write 13 songs.' And the
writer of songs said, 'better 13 songs that I can believe in than 22
that I do not.
    "So there were 13 songs, and the writer of songs has moved to a
different kingdom knowing that the 13 songs were songs that he wanted to
hear. And in the 13th song there was a sub-thread in the song about
people who come in with suggestions, which is rather similar to the
King's situation. Astonishingly, the King saw the 13th song and didn't
realize what it was.
    "And the writer of songs moved to another kingdom and lived
happily ever after.
    "And this has nothing to do with Crusade or your question, but I
thought I'd tell you that story because it amuses me."

 
Tämä sivu

Yhteenveto laiskoille
Mikä Crusade olisi ollut?
Mitä tapahtui?
Jaksolista
JMS:n ilmoitus
JMS:n kertoma tarina

Katso myös

Näin Crusade jatkuisi
TNT sekaantuu Crusadeen
TV-elokuvat